naar homepage


Victoria Cross (VC) - artikelen over de geschiedenis van het Victoria Cross en de roemruchte daden van zijn ontvangers

De geschiedenis van het Victoria Cross
Het Victoria Cross is de hoogste Britse militaire onderscheiding voor betoonde, uitzonderlijke moed in oorlogstijd. In dit artikel wordt een historisch overzicht geven van deze bijzondere Britse onderscheiding die gelijkgesteld kan worden aan hoogste onderscheiding in Nederland: de Militaire Willems Orde.

Het Victoria Cross tijdens WOI tweemaal voor de tweede keer toegekend
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Victoria Cross in twee gevallen voor een tweede keer toegekend aan luitenant-kolonel Arthur Martin-Leake en kapitein Noel Godfrey Chavasse. In dit artikel een beschrijving van de gebeurtenissen die hebben geleid tot het uitreiken van de dubbele onderscheiding aan deze militairen.


Victoria Cross - roemruchte daden zijner ontvangers
Een serie artikelen opgemaakt door Hans Molier

Wist u dat...? Wetenswaardigheden over het Britse Victoria Cross

William Frederick McFadzean (1895 - 1916)
Kreeg zijn Victoria Cross posthuum voor zelfopoffering op 1 juli 1916 in Thiepval Wood.

William Barnard Rhodes-Moorhouse (1887 - 1915)
Kreeg als eerste piloot tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn VC voor betoonde moed tijdens een bombardement op het station van Kortrijk te BelgiŽ op 26 april 1915.

William Angus (1888 - 1959)
Kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn VC voor het bij daglicht terughalen van zijn gewonde luitenant uit het niemandsland waarbij hijzelf meer dan 40 keer werd geraakt.

Edward Mannock (1887 - 1918)
werd met zijn vliegtuig neergehaald op 26 juli 1918 in de buurt van Lestrem in Frankrijk.
Na afloop van de oorlog werd campagne gevoerd om hem te onderscheiden met het Victoria Cross voor zijn inzet, leiderschap en heroÔsche optreden tijdens zijn vele luchtgevechten. Uiteindelijk wordt hem het VC posthuum uitgereikt op 18 juli 1919.


Henry Tandey (1891 - 1977)
weet op 28 september 1918 bij een Duitse aanval in de buurt van Marcoing (Frankrijk) een vijandelijke machinegeweerpost uit te schakelen, met gevaar voor eigen leven een beschadigde brug te repareren. Na omsingeling door een Duitse overmacht leidt Tandey persoonlijk een bajonetaanval en weet, hoewel gewond, tientallen Duitsers gevangen te nemen en de aanval af te slaan. 

Donald Bell VC (1890 - 1916)
Danald Bell verovert in de Horshoe Trench, een vijandelijke positie gelegen tussen La Boisselle en Mametz Wood in het Somme-gebied, een strategisch gelegen Duitse mitrailleurpost door de schutter uit te schakelen en met handgranaten in de nabijgelegen vijandelijke loopgraven nog eens vijftig Duitsers te elimineren. Hij heeft hiermee het leven van velen weten te redden en het aanvalsdoel weten te bereiken.

 John Lynn VC (1888-1915)
Tijdens gevechten bij Wieltjes/Juliaan (nabij Ieper) weet John Lynn dat achter de gaswolken de Duitsers optrekken. Hij opent met zijn mitrailleur het vuur dwars door de gaswolk. Ook als er geen zicht meer is blijft Lynn vuren, staande op de borstwering. Als het gas eenmaal opgetrokken is, blijft hij vuren op de naderende aanvalstroepen. Uiteindelijk moeten de Duitsers zich terugtrekken. John Lynn overlijdt 24 uur na zijn actie aan aan chloorvergiftiging als gevolg van de gasaanval.

Meer verhalen over de verkrijgers van het Victoria Cross zullen nog volgen!!

© 2008 - 2009 Hans Molier. De auteursrechten van bovenstaand artikel berusten bij de auteur. Voor gehele of gedeeltelijke overname is dan ook uitdrukkelijk schriftelijke toestemming vereist van
de auteur.  Ook vragen en opmerkingen kunnen via dit emailadres aan de auteur worden voorgelegd.

naar homepage


eXTReMe Tracker