naar victoria cross pagina - naar homepage


William Frederick McFadzean (1895 - 1916)
VC - 1 juli 1916 te Thiepval Wood, Somme, Frankrijk


Personalia
Naam: McFadzean, William Frederick
Geboren: 9 oktober 1895 te Lurgan, County Armagh, Ierland
Overleden: 1 juli 1916 te Thiepval Wood, Somme, Frankrijk
Rang: Soldaat (Private)
Onderdeel: 14th Royal Irish Rifles – 36th Ulster Division
Nationaliteit: Ierse


William Frederick McFadzean, geboren op 9 oktober 1895 in Lurgan, County Armagh, leefde met zijn ouders in Cregagh, een buitenwijk van Belfast. Tijdens zijn jeugdjaren was Billy, zoals hij altijd werd genoemd, een fervent rugbyspeler. Met een lengte van ruim 1.80 meter en met zijn gewicht van zo’n 83 kilo was hij voor dit ruige spel dan ook zeer geschikt.

Na enkele scholen en een baantje bij Spence, Bryson & Co. te hebben doorlopen, meldde hij zich bij de ‘1st Battalion Ballynafeigh and Newtownbreda, East Belfast Regiment’. Op 22 september 1914 werd hij als soldaat toegevoegd bij de ‘14th Battalion Royal Irish Rifles’. Na de militaire trainingen in Finner Camp, Prandalstown en in het Britse Seaford en Liphook, vertrok zijn divisie in oktober 1915 in de richting van Frankrijk.

Op 1 juli 1916, nét voor 07.00 uur en een half uur vóórdat het grote Somme-offensief van start ging, ‘verdiende’ William Frederick McFadzean zijn Victoria Cross, en hij was daarmee de eerste VC-ontvanger van wat later bekend zou worden als de Slag aan de Somme.

Net zoals vele anderen tijdens deze ochtend waren ook de mannen van de 14th Royal Irish Rifles zich aan het gereedmaken voor het grote offensief dat even later zou gaan plaatsvinden. William MacFadzean was belast met het verdelen van de handgranaten, maar tijdens het uitdelen ging er iets verkeerd. Eén van de koorden die om de kist met granaten zat brak, waardoor de kist met de gevaarlijke lading op de grond viel.

Door deze harde val vielen twee handgranaten uit de kist waarbij ook de veiligheidspinnen losraakten. Billy wist dat deze twee handgranaten binnen enkele seconden  zouden ontploffen en dood en verderf zouden zaaien onder zijn vrienden.

Hij aarzelde daarom geen moment en liet zich bewust op de twee  handgranaten vallen waardoor hij de volle klap van de explosie opving. Met deze heroïsche zelfopoffering had hij het leven van zijn kameraden gered, en slechts twee van hen hadden tijdens deze explosie lichte verwondingen opgelopen en bij één van hen moest een been worden geamputeerd.

Volgens enkele bronnen namen de manschappen hun helmen af toen de restanten van Billy’s lichaam op een draagbaar werden weggedragen. En het schijnt zelfs dat velen onder hen openlijk de tranen liepen lopen.

Na Billy’s dood ontving zijn vader vele steunbetuigingen en van de commandant van 14th Royal Irish Rifles, Luitenant-Kolonel F.C. Bowen, ontving hij een brief waarin hij meedeelde dat Billy zou worden onderscheiden met het Victoria Cross.

Van de Britse koning ontving hij op 18 december 1916 een uitnodiging en een gratis 3e klasse ticket om naar Londen te komen om het Victoria Cross van zijn zoon in ontvangst te komen nemen.

De officiële ceremonie vond plaats op 28 februari 1917 op Buckingham Palace. Uit handen van de Britse koning nam Billy’s vader de zeer hoge onderscheiding voor zéér uitzonderlijke moed in ontvangst.

Op 1 juli 1917, een jaar nadat Billy zijn Victoria Cross ‘verdiende’, vond er in de Newtownbreda Presbyterian kerk in Belfast een speciale ceremonie plaats, waarbij een gedenkplaat werd onthuld met daarop de tekst: “Greater love hath no man than this, that a man lay down his life for his friends".

Het Victoria Cross van Billy McFadzean is nu te bezichtigen in het Royal Ulster Rifles Museum te Belfast. Memorials zijn o.a. te vinden in de Newtonbreda Presbyterian Kerk in Belfast en zijn naam is terug te vinden op het Thiepval Memorial te Thiepval. Billy’s heldendaad is vereeuwigd in een lied dat met regelmaat nog steeds schijnt te worden gezongen in Ulster...
 
  Let me tell you a story of honour and glory
Of a young Lurgan soldier Billy McFadzean by name
For King and for Country Young Billy died bravely
And won the VC on the fields of the Somme

Gone Like the snowflake that melts on the river
Gone like the first rays of days early dawn
Like the foam from the fountain
Like the mist from the mountain
Young Billy McFadzean’s dear life has gone

Now Billy lies only were the red Flanders poppy
In wildest profusion paints the field of the brave
No piper recalling his deeds all forgotten
For Billy McFadzean has no known grave

Chorus
So let us remember that brave Ulster soldier
The VC he won the young life that he gave
For duty demanding his courage outstanding
Private Billy McFadzean of the U.V.F.
 

Geraadpleegde bronnen
‘The Register of the Victoria Cross’ uitgegeven door This England 1997
‘VC’s of the First World War – the Somme’ van Gerald Gliddon
‘Monuments to Courage’ van David Harvey
‘For Valour’ van Bryan Perrett uitgegeven door Weidenfeld & Nicholson 2003
‘For Valour – The VC Courage in Action’ van John Percival
‘Victoria Cross Heroes’ van Lord Michael Ashcroft
‘The Victoria Cross’ van Peter Duckers

Speciale dank gaat uit aan medewerkers en forumleden van:
het forum over het Victoria Cross : www.victoria-cross.com/forum 
en het forum over de oorlogsgeschiedenis van de 20e eeuw: worldatwar.nl/forum 
en vooral dank aan mijn vriend Pierre GG voor zijn hulp en research.

 © 2008 - Hans Molier. De auteursrechten van bovenstaand artikel berusten bij de auteur. Voor gehele of gedeeltelijke overname is dan ook uitdrukkelijk schriftelijke toestemming vereist van de auteur.
Ook vragen en opmerkingen kunnen via dit emailadres aan de auteur worden voorgelegd.

  naar victoria cross pagina - naar homepage 


eXTReMe Tracker