|
Het Duitse
thuisfront 1914
-1918
De invloed van de Eerste Wereldoorlog op de
burgerbevolking van
Duitsland
door Jaap
Kerkhoven (1923
-2005)
[1] |
|
|
'Schlangestehen': een menigte staat in de rij voor een
slagerij waar vleesrantsoenen te koop zijn.
|
|
Dit artikel laat zien wat de
zwakke kanten waren van de sterke Duitse staat in 1914.
Daar kwam, kort na het uitbreken van de oorlog, ook nog
een geallieerde blokkade bij. De gevolgen waren
rampzalig voor de Duitse burgerbevolking
die bij de wapenstilstand op 11 november 1918
volkomen uitgeput was. De blokkade zou evenwel nog
aanhouden tot eind maart 1919 met alle gevolgen van
dien. |
|
Duitsland 1871
- 1914
Duitsland was rond 1900 het economisch centrum van
Europa en kende de hoogste materiële welvaart van
van het continent.
Om die
hoge levensstandaard te kunnen handhaven moest Duitsland
echter op grote schaal voedsel en grondstoffen
importeren. Een eventuele oorlog zou daarom maar kort
mogen duren om te voorkomen dat er grote tekorten zouden
ontstaan die een overwinning onmogelijk maakten en de
burgerbevolking honger en gebrek zouden bezorgen.
Het Duitse thuisfront
tijdens de Eerste Wereldoorlog
Al in oktober 1914 stelden de geallieerden een
economische blokkade in tegen Duitsland. Toen ook nog
bleek dat de oorlog niet kort zou duren ging Duitsland
over op rantsoenering van de eerste levensbehoeften. Al
in het tweede oorlogsjaar ontstonden echter grote
tekorten aan kunstmest, krachtvoer, steenkolen en
arbeidskrachten voor de industrie. Deze tekorten zouden
tijdens de oorlogsjaren nooit meer worden aangevuld.
Toen op 11 november 1918 de wapenstilstand
getekend werd, was de Duitse burgerbevolking verloederd
en volkomen uitgeput.
Het dagelijks leven in Duitsland
na november 1918
Nadat het Duitse leger was gedemobiliseerd bleef de
blokkade gehandhaafd. Britse en Amerikaanse legerartsen
waarschuwden echter ernstig tegen voortzetting van
de blokkade vanwege de ontberingen voor
de opgroeiende Duitse jeugd. Onder druk van de publieke
opinie werd eind maart 1919 de blokkade opgeheven.
De Duitsers trokken wel degelijk lessen uit deze
ervaringen. Vanaf 1933 ontstond een
sterk Duits streven naar
autarkie dat zich richtte op Oost-Europa maar men maakte
dezelfde fouten als voor de Eerste Wereldoorlog wat,
gevoegd bij de geallieerde luchtbombardementen, opnieuw
uit zou lopen op een nederlaag. |
|
[1]Jaap
Kerkhoven (1923 - 2005)
Jaap Kerkhoven werd op 19 december 1923 te Utrecht
geboren als zoon van een kandidaat-notaris.
Zijn jeugd bracht hij door in
Terborg en Bloemendaal. Na het staatsexamen gymnasium
trok Jaap naar Utrecht om daar geschiedenis te studeren.
In 1955 studeerde hij af en begon zijn loopbaan in
Leiden bij het Legermuseum. Daar verbleef hij twee jaar
en werkte vervolgens in Terneuzen in het onderwijs en
het archiefwezen. In 1964 keerde hij terug naar het
Legermuseum, waar hij de eerste wetenschappelijke
medewerker werd.
Op de scholen, waar hij het vak
geschiedenis doceerde, vertelde hij zijn leerlingen
altijd dat 1923 een heel bijzonder jaar was: ‘In
januari-februari 1923 bezetten de Fransen en de Belgen
het Ruhrgebied, op 9 november 1923 ondernam Hitler een
revolutiepoging en op 19 december 1923 werd uw docent
geboren’.
Het kan eigenlijk geen toeval zijn dat zijn overlijden
op 4 mei 2005 plaatsvond. Die datum is
ook een
historische markering: de herdenking voor de
slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Jaap Kerkhoven
overleed te Groningen op 4 mei 2005. |
|
Vergelijkende cijfers voor Duitsland voor de jaren
1913 en
1918
|
Invoervermindering
|
Krachtvoer
voor dierlijke consumptie |
Dierlijke vetten
voor menselijke consumptie |
Invoeroverschot |
5.180.000 ton |
Invoeroverschot |
161.638 ton |
Invoeroverschot |
59.000
ton |
Invoeroverschot |
5.181
ton |
Invoeroverschot |
41.000
ton |
Invoeroverschot |
1.928
ton |
Afname
van de oogsten en melkgiften
|
|
Tarwe
|
Haver
|
Aardappelen |
1913 |
4.418.000 ton |
9.504.000 ton
|
52.855.000 ton |
1918
|
2.458.000 ton
|
4.681.000 ton |
29.470.000 ton |
|
Suikerbieten |
Melk
|
|
1913 |
16.8777.000 ton |
24 miljard liter |
|
1918
|
9.884.000 ton |
9 miljard liter |
|
Vredesgemiddelden en oorlogsrantsoenen
|
|
Brood
|
Vlees
|
Vet
|
1913 |
320 gram per dag |
1.050 gram per week |
60-75 gram per dag |
1918
|
160 gram per dag
(toevoegingen 30%) |
135 gram per week
(inclusief been) |
7 gram per dag
|
|
Eiwitten |
Calorieën |
|
1913 |
60
gram per dag |
3.000 cal. per dag |
|
1918
|
30 gram per dag |
1.000 cal. per dag |
|
Gemiddelde gewichtsverminderingen
|
|
Duitser
|
Varken |
Rund |
1913 |
60 kilo
|
85 kilo |
250 kilo
|
1918
|
49
kilo |
65
kilo |
145
kilo |
Toename van de sterfte onder de
Duitse bevolking
(1913 = basisjaar = 100%) (Militaire
verliezen niet meegerekend)
|
|
0 - 1
jaar |
1 - 5
jaar |
5 - 15
jaar |
1913 |
100% |
100% |
100% |
1918
|
152% |
149% |
155% |
|
15 -
48 jaar |
48 -
60 jaar |
60 -
70 jaar |
1913 |
100% |
100% |
100% |
1918
|
144% |
131% |
133% |
|
boven
70 jaar |
|
|
1913 |
100%
|
|
|
1918
|
141%
|
|
|
|
|
▬
© 2007 -
De auteursrechten
van bovenstaand
artikel berusten bij
de nabestaanden van
de auteur.
Voor gehele of gedeeltelijke
overname is dan ook uitdrukkelijk hun toestemming vereist.
Dit
artikel is
eerder geplaatst in Opgediept
Verleden II (1992) - Uitgave met lezingen gehouden voor de
Western front Associatie Nederland.
|
|