Oorlogskookboek

homepage
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was door de internationale handelsbeperkingen en het uitbreken van de verscherpte duikbootoorlog vanaf 1916 in Nederland ernstige voedselschaarste ontstaan. Dit gold ook voor landbouw- en veeteeltproducten van eigen bodem die voor een groot deel naar Duitsland werden geëxporteerd waar hoge prijzen werden betaald. 

De Nederlandse regering ging dan ook in 1917 over tot de invoering van strenge distributie en voedselrantsoenering. Eerste levensbehoeften als brood, aardappelen en vlees waren op de bon maar de porties werden in de loop der tijd steeds kleiner en op de vrije markt was aanvulling door de woekerprijzen voor velen onbetaalbaar geworden.  Tekorten op het gebied van levensmiddelen hebben in 1917 en 1918  regelmatig geleid tot demonstraties, hongeroptochten, relletjes en plunderingen met als dieptepunt het aardappeloproer te Amsterdam in juli 1917 waar doden en gewonden waren te betreuren. 

klik hier voor vergroting
Foto van de Groenmarkt te Amsterdam waar werd geplunderd en de politie een charge uitvoerde - de stofwolk rechts van het midden zou een pistoolschot zijn volgens het commentaar bij deze foto 
(Het Leven - dinsdag 10 juli 1917)

Voor de armste mensen werden er in 1918 overal in het land gaarkeukens ingericht. Daarnaast werd gezocht naar mogelijkheden om gewone mensen toch goed en gevarieerd te laten eten waarbij de nadruk werd gevestigd op vleesloze maaltijden. Ook werd aandacht  besteed aan rijst als voedingsmiddel; een in die jaren weinig geliefd soort eten. Er verschenen dan ook enige kookboekjes waarin geprobeerd werd met de nog beschikbare middelen een behoorlijk maal in elkaar te zetten. 

Het onderstaande kookboek met als oorspronkelijke titel: Oorlogskookboek, werd in 1918 uitgegeven door Meulenhoff te Amsterdam in de serie ‘De Meulenhoff-editie - een Algemeene Bibliotheek’. In de inleiding wordt gezegd dat dit boekje is een: "Eenvoudige handleiding ter bereiding van smakelijke, voedzame gerechten en vleesloze schotels uit de thans beschikbaar zijnde levensmiddelen met practische ervaring samengesteld door een Hollandsche huisvrouw". 

Wat dacht u van oorlogscake (Menu No. 3), schijngehakt (Menu No. 7) of echte ouderwetse hangop (Menu No. 11)? In ieder geval: smakelijk eten!!

Overzicht der menu's samengesteld uit 60 verschillende schotels 
Woord vooraf en praktische wenken      
MENU No. l.
Spinaziesoep
Schijnstokvisch met mosterdsaus
Gemalen gort met melk.


MENU No. 2.
Macaroni met tomaten
Aardappelgebraad
Spiegeleieren - Salade
Rijstebrij
.

MENU No. 3.
Aardappelsoep
Gestoofde schelvisch
Gekookte aardappelen
Worteltjes
Oorlogscake.


MENU No. 4.
Nassi Goreng
Garnalenschotel pritanière
Kersenpannekoeken.


MENU No. 5.
Kerriesoep van witte boonennat
Schol au gratin met spinazie
Aardappelpurée
Bagijntjesrijst.


MENU No. 6.
Bruine boonensoep
Andijvie met Spiegeleieren
Aardappelen à la maitre l'hôtel
Maïzena met rabarbercompôte.


MENU No 7.
Bloemkoolsoep
Schijngehakt met bruine botersaus
Gestoofde prei
Omelet met vruchten.


MENU No 8.
Sleepasperges
Nasi Goreng met garnalen en omelet
Vruchtenpunten.


MENU No. 9.
Preisoep
Gebakken bot
Pommes frites - Andijviesalade
Rijst.


MENU No. 10.
Gestoofde champignons of morilles
Konijnenpeper
Aardappelpurée
Vruchtencompóte.

MENU No. 11.
Tomatensoep
Eierschotel au gratin - Bechamel
Aardappelen - Spinazie
Hangop.


MENU No. 12.
Schelvischsoep
Italiaansche aardappelpastei
Gestoofde slakropjes
Mokkapudding.


MENU No. 13.
Witte boonensoep
Garnalenschotel 
Komkommersalade met tomaten en aardappelen 
Chocoladesoufflée. 


MENU No. 14.
Oeufs pochés of verloren eieren
Gestoofde paling 
Gekookte aardappelen 
Kropsalade 
Gort met stroop.


MENU No. 15.
Macaroni a la crème 
Rookvleesch met 2 spiegeleieren
Witte boonen met peterseliesaus
Rabarbercompóte met vanillevlade.


MENU No. 16.
Aspergesoep
Gehakt van visch - Zomerraapjes
Griesmeelschoteltje.


MENU No. 17.
Koolsoep
Omelet met tomaten
Aardappelkoekjes - Parijsche salade 
Beschuitschotel met bessensap.


MENU No. 18.
Gevulde tomaten
Witte boonen kroketten
Aardappelsalade
Flensjes van tapiocameel.


MENU No. 19.
Bloemkool au gratin
Eieren in kerriesaus met rijst
Poffertjes.


MENU No. 20.
Groentesoep met rijst
Andijviesalade met eieren en eiersaus
Gekookte aardappelen
Riz glacé.
  DIVERSEN
Twee manieren om van weinig koffie een goede extract te maken
Twee manieren om thee te maken 
Vervanging van citroen
Drogen van appelen, kervel, selderij en peterselie
De bereiding van diverse jamsoorten: aardbeien met rabarberjam, rabarber met tomatenjam, kersenjam, perzikenjam, pruimenjam en abrikozenjam
De bereiding van wortelen-marmelade, appelgelei en bessengelei
 
 
  naar homepage