naar homepage


De onbekende oorlog in Duits Oost-Afrika 1914-1918

door Menno Wielinga


In augustus 1914 raakte ook de kolonie Duits Oost-Afrika betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. De briljante Duitse opperbevelhebber Paul von Lettow-Vorbeck, wist met zijn kleine legermacht meer dan vier jaren uit handen van de oppermachtige geallieerde troepen te blijven. Pas op 25 november 1918 (twee weken na de ondertekening van de wapenstilstand) kwam er formeel een einde aan de strijd in Duits Oost-Afrika. 

 
Paul von Lettow-Vorbeck - De onverslaanbare generaal 
Lees hoe deze Duitse generaal, in een guerrillaoorlog, zijn oppermachtige Britse vijand in Duits Oost-Afrika meer dan vier jaar lang wist te ontlopen.

 
Carnavalsoptocht door de rimboe
Fragment uit: 'Meine Erinnerungen aus Ostafrika' door generaal Von Lettow-Vorbeck 

 
De bevoorrading per luchtschip L59 van ingesloten Duitse troepen 
De toestand van Von Lettow en zijn mannen was eind 1917 ernstig verslechterd; er was vooral gebrek aan medicamenten. Duitsland besloot hulp te bieden en men vatte het plan op om vanuit Europa een luchtschip non-stop naar Afrika te laten vliegen om daar Von Lettow te bevoorraden. 

Paul Emil von Lettow-Vorbeck (1870-1964)
Drager van de hoogste Duitse onderscheiding Pour le Mťrite

Duitsland had in de periode voorafgaande aan de Eerste Wereldoorlog een aantal koloniŽn verworven. In Afrika waren dat Kameroen, Togoland, Duits Oost-Afrika, en Duits Zuidwest-Afrika. In China was dat de havenstad Tsingtao en in de Grote Oceaan waren dat de Bismarck Archipel, Duits Nieuw-Guinea (Kaiser Wilhelmsland), twee Samoa eilanden, de Paulu Eilanden, de Carolinen, de Marianen en de Marshall Eilanden. 

Deze Duitse koloniŽn werden (behalve Duits Oost-Afrika) in 1914 en 1915 zonder al teveel moeite door de Geallieerden veroverd; alleen Zuidwest-Afrika wist stand te houden tot juli 1915. Militair gesproken was de strijd om deze koloniŽn van ondergeschikt belang; men sprak in Duitsland zelfs over de ĎKolonialer Kleinkriegí. 

In augustus 1914 raakte ook Duits Oost-Afrika betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. De geallieerde troepen bezetten in de loop der tijd weliswaar bijna het gehele grondgebied van de kolonie, maar waren niet in staat de Duitse troepen tot capitulatie te dwingen. 

De Duitse opperbevelhebber Paul von Lettow-Vorbeck, voerde een guerrillaoorlog, waarbij hij, ondanks zware ontberingen, langer dan vier jaren uit handen van de oppermachtige geallieerde troepen wist te blijven. 

Pas op 25 november 1918 (twee weken na de ondertekening van de wapenstilstand in Europa) kwam er formeel een einde aan de oorlog in Duits Oost-Afrika. 

 

De onverslaanbare generaal - Carnavalsoptocht - Bevoorrading per luchtschip L59

Voor wie verder wil lezen over Von Lettow-Vorbeck en Duits Oost-Afrika: 
P.E. von Lettow-Vorbeck - Heia Safari! Deutschlands Kampf in Ostafrika 
Of vertaald: P.E. von Lettow-Vorbeck - My Reminiscences of East Africa 
P.E. von Lettow-Vorbeck - Mein Leben 
Charles Miller - Battle for the Bundu: The First World War in German East Africa
Byron Farwell - The Great War in Africa, 1914-1918
Ross Anderson - The Forgotten Front: The East African Campaign, 1914-1918

Een aardige roman over de oorlog in Duits Oost-Afrika is: 
William Boyd - Gewoon een oorlogje (Utrecht/Antwerpen, 1982)
(oorpronklijke titel: An ice-cream war (London, 1982)

All photos are taken from my private collection books, picture postcards and from internet. Any use of copyrighted images is accidental, and any such material will be promptly removed from this site upon notification from the copyright holder.    

  naar homepageeXTReMe Tracker