naar homepage


Films, documentaires en dvd-series Eerste Wereldoorlog

Games algemeen

Onderstaand een overzicht van online leverbare titels van films en documentaires en series over de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn gerangschikt naar waardering van de reviewers voor zover die in grotere aantallen geoordeeld hebben. Ook mijn persoonlijke voorkeur speelde hierbij een rol: Paths of Glory uit 1957 is een film die verplicht moet worden getoond op middelbare scholen als onderdeel van de lessen over de Eerste Wereldoorlog. Alle films, documentaires en series zijn Nederlands ondertiteld. Interesse in boeken over de Eerste Wereldoorlog? Ga hier rondkijken: Boeken over de Eerste Wereldoorlog

Films over de Eerste Wereldoorlog

                


Paths of Glory

Een absolute filmklassieker opgenomen in fraai zwart-wit camerawerk.
Deze zeer indrukwekkende anti-oorlogsfilm is een vroeg meesterwerk van regisseur Stanley Kubrick (1928-1999) over het, tot in het absurde, militaristisch denken en handelen van de Franse generale staf. Om een fatale blunder te verbergen laten deze generaals drie onschuldige soldaten arresteren op beschuldiging van lafheid en desertie. Kolonel Dax (een glansrol van Kirk Douglas) die in het dagelijkse leven advocaat is, werpt zich op als de verdediger van de drie mannen. Maar hij kan ze alleen van het vuurpeloton redden door de schuld van de generaals te bewijzen wat bijna onmogelijk schijnt te zijn.
Deze film zette vooral kwaad bloed in Frankrijk, waar Paths of Glory tot 1975 verboden was!!
Bekijken of bestellen: Paths of Glory

Un long dimanche de fiancelles (NB 17 reviewers gaven *****)
In 1919 is Mathilde 19 jaar. Twee jaar eerder vertrok haar verloofde Manech naar het front aan de Somme. Net als miljoenen anderen is hij 'gevallen op het veld van eer'. Hij zou zijn omgekomen in aanwezigheid van vier ter dood veroordeelden wegens desertie. Maar Mathilde weigert dat te geloven. De weg naar de waarheid ligt bezaaid met hindernissen maar dat schrikt haar niet af. Een prachtige film!
Bekijken of bestellen: Un long dimanche de fiancelles

All Quiet on the Western Front (versie 1978) (NB. Elf reviewers gaven ****)
De klassieker 'All quiet on the Western Front' is de veelgeroemde verfilming in de moderne versie (1978) van Erich Maria Remarque's roman 'Van het Westelijk Front geen Nieuws'. In 1914 meldt een groep Duitse schooljongens zich, vol idealen, bij het leger voor de 'glorieuze oorlog'. Hun lijdensweg begint tijdens de eerste wrede basistraining en eenmaal aan het front wordt de rauwe oorlogsrealiteit langzaam zichtbaar. Eén voor één sneuvelen deze schooljongens...
Bekijken of bestellen: All Quiet on the Western Front (versie 1978)

All Quiet on the Western Front (Oscar-versie 1930)
'Van het Westelijk Front geen Nieuws', het toentertijd in Duitsland zeer omstreden boek van Erich Maria Remarque verscheen in 1928. In 1930 werd de gelijknamige film 'All Quiet on the Western Front' uitgebracht die algemeen wordt beschouwd als een absolute meesterwerk en een van de beste anti-oorlogsfilms die ooit is gemaakt. De film werd toentertijd bekroond met Oscars voor de Beste Film en de Beste Regisseur (Lewis Milestone). Voor de inhoud van de film zie de tekst hierboven.
Bekijken of bestellen: All Quiet on the Western Front (versie 1930)

War Horse (NB. 50 reviewers gaven *****)
Het paard Joey wordt verkocht aan het Britse leger voor het gebruik aan het front in de Eerste Wereldoorlog. Zijn baasje Albert gaat naar Frankrijk om zijn geliefde paard Joey te redden.
Bekijken of bestellen: War Horse


                      

The Battle of Passchendaele (NB 9 reviewers gaven *****)
November, 1917. Na vier maanden zware, slopende gevechten tegen de Duitsers weten Canadese troepen eindelijk het Belgische stadje Passchendaele in te nemen. De strijd die daarvoor geleverd werd, staat tegenwoordig symbool voor zowel de ongelooflijke gruwel als voor de heldenmoed die de Eerste Wereldoorlog kenmerkten.
Bekijken of bestellen: The Battle of Passchendaele

Gallipoli
Twee jonge idealisten uit Australië worden tijdens WOI opgeroepen voor de militaire dienst. Ze worden getraind in Egypte waarna ze worden ingezet in Turkije bij de slag om Gallipoli. Hier worden ze geconfronteerd met de gruwelijkheid van de oorlog. Een beklemmende film van de beroemde regisseur Peter Weir, met schitterende rollen van Mel Gibson en Mark Lee. Zeer aanbevolen!!!
Bekijken of bestellen: Gallipoli (NB. Zie ook de prachtige documetaire over deze Anzacs)

Lawrence of Arabia
Eén van de grootste avonturenfilms ooit gemaakt over de carrière van de Britse officier T.E. Lawrence die het in slechts twee jaar klaarspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog een verbond tussen de diverse Arabische mogendheden te sluiten. Hierdoor werd het mogelijk de oprukkende Turken definitief tot staan te brengen. T.E. Lawrence, in een legendarische vertolking door Peter O'Toole, kreeg de titel 'Legende van zijn eigen tijd' opgespeld.
Bekijken of bestellen: Lawrence of Arabia

My Boy Jack
1914 - Kipling’s enige zoon Jack, vastbesloten te gaan vechten voor zijn vaderland, wordt afgekeurd vanwege zijn slechte ogen. Zijn vader, de beroemde schrijver Rudyard Kipling, slaagt erin hem goedgekeurd te krijgen. Jack vertrekt naar de loopgraven in Frankrijk, waar hij tijdens de Slag aan de Somme als vermist wordt opgegeven. Zijn ouders zetten daarna op dramatische wijze alles op alles om hun enige zoon terug te vinden…
Bekijken of bestellen: My Boy Jack

Ceux de 14 - Men of the Great War
In 1914 wordt het leven van de jonge student Maurice Genevoix ruw verstoord door de mobilisatie. Hij belandt vrijwel direct in de onvoorstelbare wereld die oorlog heet. De film, gemaakt naar het beroemde boek van de Franse schrijver Maurice Genevoix, was in Frankrijk een groot succes.
Bekijken of bestellen: Ceux de 14 - Men of the Great War


                    

Legends of the fall (17 reviewers gaven *****)
Montana, 1913. Op een ranch voedt ex-kolonel William Ludlow zijn drie zonen op. De komst van Susannah, de verloofde van de jonge Samuel, veroorzaakt de nodige spanning tussen zijn twee oudere broers Alfred Aidan en Tristan, die beiden vallen voor haar charmes. Nadat Samuel tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelt, dingen Alfred en Tristan naar Susannah's hand waarbij de rivaliteit tussen de twee broers escaleert.
Bekijken of bestellen: Legends of the fall

In Vlaamse Velden (10-delige serie)
'In Vlaamse Velden' vertelt in 10 afleveringen het verhaal van de Gentse familie Boesman die probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de vijf familieleden die gedurende vier jaar elk hun eigen oorlog meemaken. Extra's: Uniek fotoboek, met nooit vertoonde beelden + een bonusdisc met exclusieve een documnentaire 'The making of'.
Bekijken of bestellen: In Vlaamse Velden

Patria
Een Nederlandse film over de ervaringen van de Nederlander Arthur Knaap die zich aansluit bij het Vreemdelingenlegioen om te vechten tegen de Duitsers in de Franse loopgraven.
Bekijken of bestellen: Patria

Forbidden Ground
Forbidden Ground is een zenuwslopende, ultra-realistische oorlogsfilm die de hel van de loopgraven en het niemandsland akelig dichtbij brengt!
Bekijken of bestellen: Forbidden Ground

Great War Film Collection - 10 films in cassette
Een box met negen WO1 films en een WO1 documentaire voor een sympathieke prijs.
Bekijken of bestellen: Great War Film Collection


                   

Beneath Hill 60
Een groep jongemannen krijgt twee weken militaire opleiding en wordt naar het Westelijk Front gestuurd om de Duitse linies te ondermijnen. Geen van hen heeft militaire ervaring!
Bekijken of bestellen: Beneath Hill 60

The Somme
Op 1 juli 1916, de eerste dag van de Slag aan de Somme, voltrekt zich een ongekend drama: 25.000 Britse soldaten worden afgeslacht. De meeste al in het eerste uur!
Bekijken of bestellen: The Somme

The Red Baron
Manfred von Richthofen is een 24-jarige aristocraat die, op zoek naar spanning en avontuur, gevechtspiloot wordt. Geen enkel vijandig vliegtuig is veilig voor hem, vandaar zijn bijnaam “De Rode Baron”.
Bekijken of bestellen: The Red Baron

Mata Hari
Een fraaie Nederlandse tv-serie uit de 80-er jaren over één van de meest legendarische figuren uit de 19e eeuw: Mata Hari geboren als Margaretha Zelle in Leeuwarden, die de meest bejubelde naaktdanseres van West-Europa zou worden. Op onthullende wijze wordt het korte, levenslustige, maar ook trieste en eenzame leven getoond van een vrouw die in 1917, vanwege vermeende spionageactiviteiten voor Duitsland, 41 jaar oud, door een Frans vuurpeloton werd geëxecuteerd.
Bekijken of bestellen: Mata Hari

Behind the Lines
Een zeer geslaagde poging om de beroemde romantrilogie van Pat Barker de Weg der geesten, te verfilmen! De film toont de innerlijke strijd van een psychiater in oorlogstijd, bij het al dan niet gezond verklaren van getraumatiseerde militairen. Als ze gezond worden verklaard worden ze weer naar het Front gestuurd.
Bekijken of bestellen: Behind the Lines


                   

The Blue Max
Bruno Stachel, een Duitse gevechtspiloot in de Eerste Wereldoorlog, is moedig en onverschrokken, munt uit in het luchtgevecht. Hij wint de hoogste medaille, The Blue Max, en wordt een nationale held. The Blue Max is een van de beste luchtvaartfilms met ongelooflijk knappe fotografie, spectaculaire gevechten en dramatische muziek.
Bekijken of bestellen: The Blue Max

Flyboys
Een waar gebeurd verhaal over een handvol Amerikaanse jongens die tijdens WOI naar Frankrijk vertrekken om als piloot tegen de Duitsers te vechten. Maar hoe goed deze jongens ook getraind zijn, inmiddels weten ook zij dat een gevechtspiloot een levensverwachting heeft van drie tot zes weken...
Bekijken of bestellen: Flyboys

Joyeux Noël
Een ontroerende weergave van een historisch feit toen Engelse en Duitse soldaten na de zware gevechten in de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog, voor een paar dagen weer mens werden tijdens de kerstdagen van 1914 tijdens een spontane (kortdurende) kerstvrede.
Bekijken of bestellen: Joyeux Noël

To Serve Them All My Days - BBC serie van 4 disks
De jonge Powlett-Jones keert terug uit de Eerste Wereldoorlog en krijgt een baan aangeboden als leraar aan een chique kostschool. Twintig jaar lang vormt hij door zijn moed en idealisme een inspiratiebron voor zijn leerlingen. Het zijn deze eigenschappen die hem in staat stellen zijn leerlingen zo mogelijk voor te bereiden op hun deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Een schitterend klassiek BBC-drama.
Bekijken of bestellen: To Serve Them All My Days

The Lost Battalion
NB Ook verkrijgbaar als bonus bij enkele documentaires - Zie hieronder!
Van belang voor mensen die kennis willen nemen van de WOI en voor diegenen die de voormalige slagvelden in België (in en rond Ieper) en Noord Frankrijk hebben bezocht of nog willen bezoeken. De in de film weergegeven beelden zijn zeer realistisch.
Bekijken of bestellen: The Lost Battalion


                    

The Trench
Een groep jonge Britse militairen wacht de hel als het sein wordt gegeven voor de aanval en ze over de rand van de loopgraven moeten klimmen om het gevecht aan te gaan. Dit spannende oorlogsdrama speelt zich af tijdens de beruchte Slag aan de Somme in 1916.
Bekijken of bestellen: The Trench

In Love and War
De jonge Ernest Hemingway raakt in de Eerste Wereldoorlog zwaar gewond en belandt in een hospitaal achter het front. Hier wordt hij verliefd op zijn verpleegster Agnes, acht jaar ouder dan hij. Ondanks het geldende verbod storten beiden zich in een gepassioneerde liefdesrelatie. Als het einde van de oorlog nadert, betekent dat ook het einde van hun stiekeme relatie. Acteurs: Sandra Bullock en Chris O'Donnell.
Bekijken of bestellen: In Love and War

Oh What a Lovely War
De klassieker 'Oh! What a Lovely War' is gebaseerd op de gelijknamige musical en heeft een ware sterrencast: Laurence Olivier, Ralph Richardson, John Mills, John Gielgud, Maggie Smith, Vanessa Redgrave, Ian Holm, Dirk Bogarde en Susanne York. Door een combinatie van fantasie, feiten en hilarische satire wist regisseur Attenborough een briljante anti-oorlogsfilm te maken over het 'spel' dat uiteindelijk tot de Eerste Wereldoorlog zou uitgroeien.
Bekijken of bestellen: Oh What a Lovely War

African Queen
Deze zeer bijzondere film wordt beschouwd als de moeder van alle avonturenfilms. De hoofdrolspelers Humphrey Bogart en Katherine Hepburn staan te boek als twee van de beste acteurs ooit in Hollywood. Tijdens de Eerste Wereldoorlog slaat Rose Sayer (Hepburn) op de vlucht voor de Duitsers en vraagt noodgedwongen hulp aan de notoire dronkenlap Charlie Allnut (Bogart). De twee tegenpolen varen op de 'African Queen' de rivier af, en krijgen onderweg te maken met de elementen, de Duitsers, en hun steeds weer botsende karakters. African Queen werd genomineerd voor 4 Oscars; Humphrey Bogart mocht het beeldje daadwerkelijk in ontvangst nemen. De film is volledig digitaal gerestaureerd, wat zorgt voor perfecte beeld- en geluidskwaliteit.
Bekijken of bestellen: African Queen

A Farewell to Arms
In de winter van 1917 meldt een Amerikaanse ambulance-chauffeur zich aan voor het Italiaanse leger. Hij raakt gewond in de strijd, maar een mooie, jonge verpleegster helpt hem er weer bovenop. De twee worden verliefd en vluchten naar Zwitserland, op zoek naar geluk en vrede, weg van de verschrikkingen van de oorlog - maar het lot is hun niet gunstig gezind.
Bekijken of bestellen: A Farewell to Arms

 DVD algemeen

Documentaires en series over de Eerste Wereldoorlog

                        

Documentaire The Great War - The untold story of WWI in Belgium - 4 disks
Deze vierdelige documentaire vertelt het verhaal van België in de Eerste Wereldoorlog: van augustus 1914 tot november 1918. De serie behandelt de oorlog in al zijn aspecten: burgerlijk, militair, bezetting, technische en medische ontwikkelingen, vluchtelingen, enz. Dit gebeurt op een hedendaagse manier, onder meer met de hulp van drones en CGI- en 3D-animatie. De serie wordt gepresenteerd door Dr. Sophie De Schaepdrijver, één van de grootste autoriteiten over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in België. In 2015 won deze documentaire de tweejaarlijkse Michael Nelson Prize van de International Association for Media and History (USA).
Bekijken of bestellen: The untold story of WWI in Belgium

Documentaire Kleine handen in de Grote Oorlog
Film op basis van dagboeken en brieven van kinderen tijdens de Eerste Wereldoorlog
Bekijken of bestellen: Kleine handen in de Grote Oorlog

Documentaire Apocalypse World War 1 - 5 disks
Apocalypse World War 1 bestaat uit 5 delen. Zeker de helft van alle beelden in deze unieke documentaire over ‘de loopgravenoorlog’ is nog nooit eerder vertoond. Alle materiaal is volledig gerestaureerd in HD en Dolby Digital 5.1. Bovendien zijn de beelden met een speciale techniek geremasterd in kleur voor een realistische beleving.
Bekijken of bestellen: Apocalypse World War 1

Documentaire The Anzacs (CE) - 5 disks (NB. 9 reviewers gaven *****)
Vier jaren lang vochten moedige jonge vrijwilligers onder de naam van ANZAC (the Australian and New Zealand Army Corps) in de Eerste Wereldoorlog. Na het bloedbad bij het Turkse Gallipoli werden ze ingezet aan het Westelijk Front waar zij zich ontwikkelden tot een indrukwekkende militaire strijdmacht.
Bekijken of bestellen: The Anzacs (CE)

Documentaire The Great War - 3 disks met bonusdisk The Lost Battalion
De 3 dvd's omvatten het complete chronologische verslag van de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren 1914 tot en met 1918. Alle belangrijke ogenblikken tijdens deze periode worden in beeld gebracht vanaf de de eerste gevechten tot en met de vrede in 1918.
Bekijken of bestellen: Documentaire The Great War + bonus film The lost battalion


              

Documentaire WWI The Great War 1914 -1918
Deze dvd box toont, grotendeels in kleur, tot in detail waarom de oorlog begon, in welke landen die werd uitgevochten en met welke vaak afschuwelijke middelen.
Bekijken of bestellen: The Great War 1914 -1918

Documentaire I was there - The Great War interviews
WOI veteranen weten de kijker diep te raken door te getuigen over wat ze hebben meegemaakt in deze BBC documentaire met veel nooit eerder vertoonde beeldmateriaal.
Bekijken of bestellen: The Great War interviews

Documentaire 14 Diaries of the Great War - 3 disks
Drama-serie in acht afleveringen over de grootste oorlog die ooit heeft plaatsgevonden aan de hand van 14 unieke verhalen verteld door veteranen die de oorlog hebben meegemaakt.
Bekijken of bestellen: 14 Diaries of the Great War

Documentaire De Eerste Wereldoorlog - De loopgravenoorlog
Deze indrukwekkende 3 dvd set neemt u mee terug naar de Eerste Wereldoorlog in het begin van de 20e eeuw; een donkere periode in de geschiedenis van Europa.
Bekijken of bestellen: Documentaire De Eerste Wereldoorlog


Reizen algemeen


naar homepage