naar archief - naar homepage



Kroonprins Wilhelm op Wieringen - onderwerp voor de musical 'Van de prins geen kwaad'

SCHAGEN - In oktober 2004 is in het Vikingschip in Den Oever de musical 'Van de prins geen kwaad' in première gegaan. Deze avondvullende voorstelling verhaalde over het vijfjarige verblijf van de Duitse ex-kroonprins Friederic Wilhelm von Hohenzollem op Wieringen. Auteur van de musical is Maarten Leegwater uit Schagen. Hieronder volgt in het kort het verhaal van de Kroonprins op Wieringen en hoe hiervan een musical is gemaakt. 

klik hier voor vergroting
Aankomst ex-kroonprins Wilhelm op Wieringen 1918

Het verblijf van kroonprins Wilhelm op Wieringen spreekt nog steeds tot de verbeelding en heeft al geleid tot een steeds groter wordende verzameling boeken, artikelen en zelfs een documentaire. Al tijdens zijn verblijf togen groepen toeristen - zelfs uit het verre Amerika - naar het voormalige eiland om 'prinsje te kijken'. De middenstand wreef zich vergenoegend in de handen. Niet alleen het aantal overnachtingen nam toe, maar ook gingen de souvenirs als warme broodjes over de toonbank. 

De Duitse kroonprins zocht na de Eerste Wereldoorlog een veilig heenkomen in het neutrale Nederland. In eerste instantie wisten de bestuurders niet wat zij met hem aan moesten. Leegwater: „Hij was legerleider en stond bekend als de Slachter van Verdun. Met name onder de burgerbevolking heeft hij barbaars huis gehouden. Hij was een oorlogsmisdadiger." 

Isoleren 
De enige oplossing leek isoleren. Urk, Schokland en Pampus stonden op de nominatie, maar uiteindelijk werd het dus Wieringen. Van 23 november 1918 tot en met 9 november 1923 zou hij in de oude pastorie op Oosterland verblijven. Slechts één keer kreeg hij toestemming om het eiland te verlaten; toen zijn moeder op sterven lag. "In het begin was er nogal wat tegenstand tegen zijn internering op Wieringen", aldus Leegwater. "Maar in korte tijd wist hij de Wieringers om zijn vinger te winden. Hij was een hele aimabel en vrijgevige man, een echte dandy. Een hele andere persoonlijkheid dan tijdens de oorlog. Daar kwam ook nog bij dat hij dus de economie op het eiland een duwtje in de rug heeft gegeven tijdens zijn verblijf. 

Verlaten 
Leegwater heeft er voor gekozen om de musical te beginnen met het plotselinge vertrek van de kroonprins. Als de postbode en de bakker op die 9e november 1923 bij de pastorie aankloppen, vinden ze een verlaten huis. Zelfs de hofhouding van de kroonprins is vertrokken. Dan wordt via een lange flashback het verblijf chronologisch behandeld. 

Leegwater is in de geschiedenis gedoken om het verhaal in te vullen. Daarvoor zocht hij contact met de Historische Vereniging van Wieringen en las vooral veel boeken over de persoon Wilhelm en het verblijf op Wieringen. ,,Jeanette de Weert uit Hippolytushoef heeft me ontzettend goed geholpen met het Wieringer dialect." Naast Wierings wordt er ook Frans, Duits, Engels en Nederlands gesproken in de tekst. 

Recentelijk maakte Leegwater furore met zijn musical 'Daan' rond cabaretier en documentairemaker Daan Pool. "Voordeel van Daan Pool is dat ik nog veel mensen kon spreken die hem hebben gekend of met hem hebben gespeeld. Het verblijf van de kroonprins op Wieringen is natuurlijk veel langer geleden." 

klik hier voor vergroting
Ex-kroonprins Wilhelm voor de smederij van Jan Luyt 
op zijn  Indian Scout motorfiets

Leegwater heeft er expres voor gekozen om de personages uit de musical zo anoniem mogelijk te houden. Zo worden er geen achternamen gebruikt, maar alleen voornamen. "Bepaalde onderwerpen liggen na zo'n tachtig jaar nog steeds gevoelig. Zoals het liefdesleven van de kroonprins. Zo zou er op Wieringen een aantal nazaten rondlopen en het is niet de bedoeling om mensen in de verlegenheid te brengen met deze musical." 

Affaires 
De affaires van de kroonprins - die zes kinderen had bij zijn in Duitsland wonende echtgenote Cecilia - zijn teruggebracht tot drie verhoudingen die hij had. "Hij kon er aan elke vinger wel drie krijgen", legt de schrijver uit. "In de musical heeft hij onder andere kennis aan een Wierings meisje dat bij hem werkte. Op een gegeven moment wordt zij de laan uitgestuurd als hij van haar af wil. Ook heeft hij een langdurige verhouding met zijn secretaresse. Verder wordt er een boerin opgevoerd die gestalte geeft aan de andere relaties die hij onderhield." 

Ook worden andere figuren opgevoerd. Of er wordt naar verwezen. Zoals naar de smid waar de kroonprins kosteloos arbeid voor verrichtte. "Want hij verveelde zich te pletter. Hij zocht daarom naar activiteiten." 

Leegwater heeft zich ook enige vrijheden veroorloofd. Zoals het personage Broer, dat kritisch naar de kroonprins kijkt en zijn commentaar geeft op de gebeurtenissen. Aan het slot van de musical heeft hij dan ook het laatste woord. 

De muziek voor de musical, met uitzondering van vier bestaande nummers, is geschreven door Dirk Keijzer uit Den Oever. Hij is onder meer bekend van De Bunzingers en maakt arrangementen voor Cor Bakker. Leegwater liet de musical door tien verschillende mensen lezen, waaronder regisseur Jan Krijgsman uit Oudesluis, en heeft inmiddels drie versies achtereen gemaakt. "Ik hoop dat Jan Krijgsman geïnteresseerd is om de regie op zich te nemen. Het verhaal sprak hem zeer aan en hij kent de geschiedenis." 

NB. De musical is in oktober 2004 uitgevoerd. 

Bovenstaande g
egevens zijn ontleend aan een artikel van Lydia Jasper in het 
Noordhollands Dagblad - afdeling Schager Courant 
Bijlage: Stad & streek - dinsdag 27 mei 2003



naar archief - naar homepage