naar homepage


Ook voor muziek ga je naar bol.com


Boeken over de Eerste Wereldoorlog 1914 -1918
- bestel direct online

 
Boeken over de Eerste Wereldoorlog

Klik hier: Top 5 Boeken Eerste Wereldoorlog

Klik hier: WOI boeken die u gelezen moet hebben

Klik hier: 
Eerder verschenen WOI boeken

Nieuw verschenen geschiedenisboeken

De top 100 best verkochte Nederlandse boekenBoeken top vijf Eerste Wereldoorlog
 
                   

Stefan Hertmans - Oorlog en terpentijn (Winnaar AKO literatuurprijs 2014)
Aan de hand van hem nagelaten memoires van zijn grootvader Urbain reconstrueert de Vlaamse schrijver Stefan Hertmans in beeldrijke taal het leven van zijn grootvader die rond 1900 in armoede opgroeide in Gent. Hertmans verbindt op indrukwekkende wijze vroege jeugdervaringen van zijn grootvader met de latere, toen Urbain als jong soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog hachelijke dagen en nachten in de loopgraven overleefde.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Oorlog en terpentijn

Christopher Clarck - Slaapwandelaars - Hoe Europa ten strijde trok
In dit boek wordt op sublieme wijze uit de doeken gedaan dat de hoofdrolspelers van 1914 slaapwandelaars waren die, alert maar blind, opgejaagd door dromen, onwetend waren van  van de gruwelen die ze over de wereld zouden brengen. Een standaardwerk!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Christopher Clark - Slaapwandelaars

John Keegan - De Eerste Wereldoorlog
Boek over de militaire geschiedenis van de aanloop naar en het verloop van deze oorlog. Uitvoerig worden de verschillende fronten behandeld, niet alleen militair, maar ook politiek. Zonder overdrijving een militair-historisch standaardwerk over de periode 1914-1918.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Eerste Wereldoorlog

Koen Koch - Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog
Koch gaat ook in op de politieke, sociale en culturele aspecten van de Grote Oorlog waardoor een fascinerend boek onstaat over een van de bloedigste periodes uit de geschiedenis van de mensheid.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog

Kees & Chrisje Brants - Velden van Weleer - Reisgids Eerste Wereldoorlog
Dit is een reisgids naar de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog (Zuid-Belgie, Noord-Frankrijk) waarin de lezer met zeer toegankelijke achtergrondinformatie op een bijzondere manier wordt meegenomen naar de Grote Oorlog. Zeer geschikt als eerste kennismaking met de Eerste Wereldoorlog!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Velden van Weleer


Eerste Wereldoorlog boeken die u gelezen moet hebben:

                       

E.M. Remarque - Van het Westelijk Front geen nieuws
Remarque beschrijft zeer realistisch de onderlinge verbondenheid van de hoofdpersonen, maar bovenal de zin- en uitzichtloosheid van het oorlogsgeweld. Door de sobere maar indringende beschrijving van de oorlogswaanzin werd het werk een der belangrijkste en indrukwekkendste boeken van de moderne tijd. Een boek dat voor velen geldt als een onvergetelijke en beklemmende leeservaring over het onderwerp Eerste Wereldoorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Van het Westelijk Front geen nieuws

E.M. Remarque - De weg terug
Deze ten onrechte minder bekende roman is het vervolg op 'Van het Westelijk Front geen nieuws', al gaat het niet om dezelfde personages. Jonge mannen werden voor Keizer, Volk en Vaderland opgeleid om in de oorlog tegenstanders te doden. Wanneer uiteindelijk de vrede komt en deze soldaten terugkeren naar het 'gewone' leven, blijkt dat volkomen af te wijken van wat ze tijdens de oorlog hebben meegemaakt. 
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De weg terug

Louis Barthas - De oorlogsdagboeken van Louis Barthas

Barthas, een eenvoudige tonnenmaker uit Zuid-Frankrijk, getuigt in zijn dagboeken met een vlijmscherpe pen van de ellende in de loopgraven. De anti-militarist maakt de bloedige oorlog mee als korporaal aan het Westelijk Front, in beruchte plaatsen en streken als Notre-Dame de Lorette, de Somme, Verdun en de Chemin des Dames. Hij beschrijft onopgesmukt de gruwelijkheid en zinloosheid van de loopgravenoorlog, de barre omstandigheden, de beschietingen, het gifgas, de lijf-aan-lijf-gevechten. Zijn boek is een schokkend relaas over de Eerste Wereldoorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De oorlogsdagboeken van Louis Barthas  


Henri Barbusse - Het Vuur
Zich baserend op zijn aantekeningen in de loopgraven en zonder verfraaiing van de ongepolijste spreektaal van de soldaten schreef Henri Barbusse een ontluisterend ooggetuigenverslag en een aanklacht tegen de waanzin van de oorlog. In de geschiedenisboeken kan je lezen dat de strijd tegen de Duitsers in Frankrijk een verschrikking was, bij Barbusse kan je het werkelijk voelen. 'Het vuur' geldt nog steeds als hét hoogtepunt van de Franse literatuur over de Eerste Wereldoorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Het vuur

Barbara Tuchmann - De kanonnen van augustus
Een briljant geschreven historisch journalistieke beschrijving van het directe voorspel tot de Eerste Wereldoorlog en van de eerste oorlogsmaand augustus 1914. Het verhaal eindigt met de slag aan de Marne begin september 1914, die de bewegingsoorlog tot een stellingoorlog maakte. Barbara Tuchman heeft een feilloos instinct voor het onthullende detail en slaagt erin zowel het ontzagwekkende grondpatroon op te roepen als de kleine anekdotes die het menselijke maat bepalen.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De kanonnen van augustus

En trakteer u zelf op een abonnement op het prachtblad Nieuws van het Westelijk Front 


Boeken over de Eerste Wereldoorlog
                      

Ewoud Kieft - Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1914 (NRC ****)
In een meeslepend verhaal laat Ewoud Kieft zien dat een culturele elite van avant-gardistische kunstenaars en schrijvers de oorlog die uitbrak in 1914 (de Eerste Wereldoorlog) zag als een verlossing uit een existentiële crisis. Het latere fascisme blijkt dan ook geen bedrijfsongeval maar sloot aan op breed gedeelde opvattingen. NRC Handelsblad: 'Ewoud Kieft schreef een pageturner die getuigt van visie, kennis en durf'.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Oorlogsenthousiasme

Henk Hellegers - Van heidegrond tot Vluchtoord Uden
De geschiedenis van het vluchtoord Uden, een opvangkamp voor Belgische burgervluchtelingen
tijdens de Eerste Wereldoorlog. NB. Dit boek is niet te bestellen via internet maar verkrijgbaar bij Boekhandel Bert van der Heijden te Uden - telefoon 0413-260907


Steven Slos en Bart Debeer - Onder ogen zien
Routegids naar de slagvelden van Wereldoorlog 1
Steven Slos en Bart Debeer delen een jarenlange fascinatie voor alles wat met de Eerste Wereldoorlog heeft te maken. Samen voelden ze de behoefte aan een praktische en informatieve reisgids. 'Onder ogen zien' is het resultaat hun gemeenschappelijk werk.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Routegids Onder ogen zien

Jean Echenoz - 14 (NRC ***** - Volkskrant *****)
Anthime werkt doordeweeks als boekhouder in een schoenenfabriek, in het weekend zit hij in het café. Verder is hij verliefd op Blanche, de dochter van de schoenenfabrikant, al heeft zij een relatie met Charles, de arrogante onderdirecteur van de fabriek. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en samen met zijn cafévrienden en zijn rivaal Charles vertrekt Anthime naar het front. Zal hij Blanche ooit nog terugzien?
Schitterend hoe Echenoz het grote leed van de Eerste Wereldoorlog in korte taferelen weet te vatten en daarbij met een laconieke terloopsheid ontroering oproept. Schitterend ook hoe hij de oorlog met een droefgeestig glimlach bekijkt zonder voorbij te gaan aan de gruwelen.

Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Jean Echenoz - 14

Benedict Wydooghe - De sluiswachter van de IJzer
Op 10 oktober valt Antwerpen na hevige Duitse bombardementen en twee dagen later staan de Duitsers al in Gent. Het Belgische leger graaft zich in achter de IJzer. Hier moet het tot elke prijs standhouden maar de situatie lijkt hopeloos. Tot er eind oktober plotseling water stroomt in het gebied tussen de IJzer en de spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide en de Duitse opmars wordt gestuit omdat de sluizen zij opengezet. Het boek vertelt het verhaal hoe de bewegingsoorlog op een beslissend ogenblik tot staan werd gebracht.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: De sluiswachter van de IJzer


               
 
Michelin gidsen voor de slagvelden van 1914-1918
Terwijl de kanonnen nog bulderen besloot André Michelin een reeks geïllustreerde gidsen over de slagvelden uit te geven. De boekjes nodigden uit tot pelgrimstochten naar de slagvelden; met ruim 30 titels vormden ze een heuse oorlogsencyclopedie. De nieuwe Michelin-gidsen bieden kaarten, beeldmateriaal en getuigenissen van 100 jaar geleden.
De gidsen bevatten naast afbeeldingen uit de oude Guides des Champs de Bataille actuele, nooit eerder uitgebrachte autoroutes en wandelingen om het vroegere oorlogsgebied te verkennen met nieuwe kaarten en actuele foto's van de huidige toestand van de slagvelden van destijds. Verder een uitgekiende selectie van hotels en restaurants en heel wat praktische informatie om uw reis naar de slagvelden tot in de puntjes voor te bereiden. Ongetwijfeld zullen meerdere delen volgen.

Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Deel 1 - De slagvelden in Vlaanderen en Artesie
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Deel 2 - Vallei van de Somme
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Deel 3 - De Marne, Champagne, Chemin des Dames


                   

Karel Blanken - Overvallen - Luik 1914
De oorlog begon met de Duitse overval op de vesting Luik. Vóór en na de gevechten rond deze vesting vergrepen losgeslagen Duitse soldaten zich aan weerloze burgers, terwijl hun woonplaats in vlammen opging. Het boek verheldert hoe en waarom de herinnering aan deze oorlogsmisdaden vervaagde en uiteindelijk alleen plaatselijk in de herinnering bleven bestaan. Misschien verklaart dit waarom de leiders van Europa hier liever niet gezamenlijk bij stilstaan. Zelfs niet in het herdenkingsjaar.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Overvallen - Luik 1914

Charles Bugnet - Maarschalk Foch aan het woord
Maarschalk Foch behoort tot de beroemdste generaals van de Eerste Wereldoorlog en hoort thuis in het rijtje Pétain, Joffre, Haig en Hindenburg. Hij voerde in 1914-1918 het bevel over diverse legers en kreeg in maart 1918 het opperbevel over de verschillende Geallieerde legers in de eindfase van de oorlog. Dit was het hoogtepunt van een opzienbarende militaire carrière, die met de heruitgave van dit boek wederom glans krijgt tijdens de herdenkingen van Grande Guerre 1914-1918.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Maarschalk Foch aan het woord

Ed. de Nève - Muziek voorop (Met nawoord van Rudolf Dekker)
'Muziek voorop' speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog in Parijs en aan het front. Ed. de Nève is het pseudoniem van de schrijver en journalist Jean Lenglet (1889-1961) die zelf aan de oorlog deelnam als vrijwilliger in het Franse Vreemdelingenlegioen. Deze roman vertelt het verhaal van een pasgetrouwde Franse arbeider, die uitgroeit tot een held, maar in de loopgraven al zijn illusies verliest, terwijl hij vervreemd raakt van zijn vrouw, die in Parijs haar eigen weg zoekt. In deze roman uit 1935 heeft Jean Lenglet ook eigen ervaringen verwerkt. ‘Een aangrijpend boek vol van diepe tragiek’ schreef tijdgenoot P.H. Ritter jr.
Informatie en bestelling bij www.panchaud.nl  

Gerald Aalders - Gifgas, ziektekiemen & oorlog
Uit deze studie blijkt dat de mensheid al duizenden jaren voor onze jaartelling gebruikt maakte van biologische en chemische wapens. Tijdens WOI werd voor het eerst op grote schaal gifgas gebruikt. Toen WOII uitbrak beschikten beide kampen over enorme voorraden gifgassen en biowapens. Afgezien van Japan hebben de andere oorlogvoerende landen deze wapens niet gebruikt. De intrigerende vraag is: waarom niet? Dit boek geeft antwoord op deze vraag en biedt daarnaast een blik op de geschiedenis van ruim vierduizend jaar 'sluip- en gluipwapens'.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Gifgas, ziektekiemen & oorlog


Hilde Eynikel - De man die de wereld in brand moest steken
De naam Cvetko Popovic zal tegenwoordig bij weinigen bekend zijn. Maar op 28 juni 1914 wilde hij in Serajevo een bom gooien naar de automobiel waarin Aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw Sofie zaten. Zijn poging mislukte maar enkele uren later doodde Gavrilo Princip, een kameraad van Popovic, het echtpaar wat de aanleiding zou worden tot de Eerste Wereldoorlog. In 1971 ontmoette Popovic de Belgische geschiedenisstudente Hilde Eynikel en vertelde hij haar openlijk over de Zwarte Hand, de organisatie achter het moordcomplot en over zijn eigen rol bij die aanslag.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: De man die de wereld in brand moest steken


                   

De reeks Oorlogsdomein - beroemde oorlogsboeken

Beroemde oorlogsboeken over de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en
andere oorlogen zijn te vinden in de bekende reeks Oorlogsdomein van de Arbeiderspers.

Boeken bekijken of bestellen? Klik hier: Oorlogsdomein

Robert Graves - Dat hebben we gehad
Graves beschrijft zijn persoonlijke ervaringen aan het Westelijk Front, die tekenend zijn voor het eindeloze bloedvergieten van Britse soldaten en de wanhoop en de gekte in het slijk van de loopgraven. Dit boek is ook een weergaloos tijdsdocument van de jaren na de oorlog, van 1918 tot 1929, waarin Graves uiterst venijnig kritiek geeft op talloze politieke en literaire figuren uit zijn omgeving. Hij neemt niet alleen afscheid van de valse heroïek die de officiële oorlogspropaganda typeert, maar ook van Engeland en alles waar dat voor staat. Het boek groeide dan ook uit tot een onomstreden klassieker.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Dat hebben we gehad

Ernst Jünger - Oorlogsroes
'Oorlogsroes' is de meest bekende klassieke oorlogsroman van 'staaleroticus' Ernst Jünger (1895-1998) over zijn frontervaringen in de Eerste Wereldoorlog. Jüngers heroïsche opvatting over de oorlog, met zijn nadruk op de door technologie veroorzaakte geestdrift en de broeierige romantiek van de collectieve oorlogservaring, geeft zijn weergave van het krijgstoneel een bijzondere, provocerende esthetiek. 'Je moet wel een hysterische romanticus als Ernst Jünger zijn, om enig genoegen te beleven aan de barre verschrikking van de Materialschlacht', zegt Klauss Mann in zijn boek 'Het Keerpunt'.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Oorlogsroes

Roland Dorgeles - Houten Kruisen
'Houten kruisen' werd reeds in 1919 ontvangen als een meesterwerk en wordt gewoonlijk in één adem genoemd met 'Het vuur' van Henri Barbusse. Het boek is geschreven door een auteur die de gruwelen recht in het oog ziet en, nog compromislozer dan Barbusse, ook de executie van een frontsoldaat (wegens insubordinatie) expliciet aan de orde stelt. Centraal staat de camaraderie van de soldaten, die bij het thuisfront onbegrip en onverschilligheid ontmoeten, maar die samen een ongekende ervaring hebben ondergaan.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Houten Kruisen

Ernst Jünger - Luitenant Sturm
Ernst Jüngers autobiografische novelle Luitenant Sturm verscheen in 1923 als feuilleton maar werd pas veertig jaar later voor het eerst in boekvorm gepubliceerd. Wat Ernst Jünger (1895-1998) onderscheidt van veel andere schrijvers van (anti-)oorlogsliteratuur is dat hij de oorlog niet zonder meer afwijst. Sturm en zijn kameraden zoeken in de grootschalige, onmenselijke Materialschlachten een nieuwe vorm van heldendom, die zich kenmerkt door een paradoxale combinatie van levenslust en doodsverachting.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Luitenant Sturm

Frederic Manning - Geslacht
Toen 'Geslacht' in 1930 verscheen waren de toenmalige critici algemeen zeer lovend over dit boek. De schrijver volgt soldaat Bourne en zijn kameraden, die steeds dichter naar elkaar toetrekken in de wetenschap dat ze, eenmaal 'over de top', in het niemandsland tussen de linies, uiteindelijk moederziel alleen zullen zijn. 'Het mooiste en indrukwekkendste boek dat ik ooit heb gelezen over mannen in oorlog', schreef Ernest Hemingway over dit boek.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Geslacht


                   

Joseph Roth - Parade van gebeenten
Gedichten & reportages over de Eerste Wereldoorlog
Joseph Roth is de beroemde Oostenrijkse auteur van de klassieke roman 'Radetzkymars'. Hij schreef echter ook gedichten en reportages over de verschrikkingen van de Grote Oorlog die in 'Parade van gebeenten' zijn gepubliceerd. Ze gaan over het begin van de oorlog, de dood van keizer Franz Joseph I in 1916, gruwelijke oorlogsinvaliden en de naoorlogse terugblikken op die oorlog: monument, veteranen, fronttoerisme en bioscoopfilms. Het boek is een regelrechte aanklacht tegen het geweld en de waanzin van elk gewapend conflict.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Parade van gebeenten

Ludwig Renn - Oorlog
In deze roman toont Ludwig Renn (zelf officier in de Eerste Wereldoorlog) deze oorlog door de ogen van een Duitse korporaal. In dagboekvorm beschrijft hij de gevechten in België en Noord-Frankrijk, de grote veldslagen bij de Marne en de Somme en de daaropvolgende loopgravenoorlog, die aanhield tot 1918. Renn schetst eerlijk beeld van de oorlog zonder sentimentaliteit. Hierdoor groeide dit boek uit tot een tijdloze klassieke oorlogsroman op het niveau van het boek 'Van het Westelijk Front geen nieuws' van Erich Maria Remarque. 'Oorlog' werd in tien talen vertaald.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Oorlog

Jan Zwemer en Allie Barth - Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Dit boek een fraai overzicht geworden (ook door de vele illustraties) van de jaren 1914 tot en met 1918, in de provincie die misschien wel het sterkst bij de oorlog betrokken was door de nabijheid tot het frontgebied in België en de honderdduizenden Belgische vluchtelingen van eind 1914. Er is veel aandacht besteed aan de mobilisatie, de aanwezigheid van Nederlandse militairen, de bekende 'dodendraad', de dodelijke slachtoffers als gevolg van bommen, het aanspoelen van zeemijnen, de eerste levensbehoeften die op de bon gingen, de agrarische productie die werd gereguleerd en de alternatieven die de Zeeuwen voor van alles en nog wat bedachten.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Sophie de Schaepdrijver - Bolwerk Brugge. Bezette Stad in 14-18.
Tijdens de ‘Groote Oorlog’ lag Brugge niet aan het front maar was toch een frontstad. Vanaf oktober 1914 vestigde het Marinekorps Flandern er een hard bezettingsregime over stad en streek. De stad en haar ommeland werden uitgerust als basis voor de Duitse oorlog ter zee, zowel boven als onder water, en vormden zo het doelwit van Britse bombardementen. De Bruggelingen zaten zodoende tussen twee vuren. Het verhaal van Brugge wordt in dit degelijke boek chronologisch behandeld. Het boek is geïllustreerd met tientallen foto's en documenten; Sophie De Schaepdrijver staat garant voor kwaliteit.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Bolwerk Brugge

Pieter Janssens - Heldenmoed in het achterland
Het Rode Kruis en de Belgische veldhospitalen in de Eerste Wereldoorlog
De barre omstandigheden waarin het Belgische leger verkeerde tijdens het begin van de Grote Oorlog, maakte het noodzakelijk dat de medische verzorging voortdurend werd uitgebreid en aangepast. Het Belgische Rode Kruis introduceerde hiervoor onder leiding van chirurg Antoine Depage, een vernieuwend concept: het chirurgische veldhospitaal waar soldaten luttele uren na het oplopen van hun verwonding op de operatietafel terecht konden. Deze veldhospitalen en nieuwe revolutionaire medische inzichten zorgden voor een metamorfose die het Belgische leger redde van de ondergang.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Heldenmoed in het achterland


                   

John Boyne - De jongen die zijn vader zocht
De vader van Alfie Summerfield wordt meegestuurd op een zeer speciale, geheime missie tijdens de Eerste Wereldoorlog en daarna hoort Alfie nooit meer iets van hem. Onverwachts leest hij de naam van zijn vader en dan blijkt dat deze met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ligt. Alfie begint zijn eigen geheime missie: hij gaat zijn vader zoeken en wil hem terugbrengen naar hun huis.
John Boyne meerdere jeugdboeken: De witte veer en De jongen in de gestreepte pyama.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: De jongen die zijn vader zocht


Yury en Sonja Winterberg - Kleine handen in de Grote Oorlog
Dit boek is gebaseerd op dagboeken, brieven en tekeningen geschreven door kinderen over hun ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog wat een nieuwe invalshoek biedt op deze oorlog vanuit internationaal perspectief. Onder die kinderen waren ook latere beroemdheden als Simone de Beauvoir, Marlene Dietrich, Heinz Erhardt en Alfred Hitchcock. NB. Er verscheen ook een fraaie documentaire (2 disks - 200 minuten) over 'Kleine handen in de Grote Oorlog'.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Kleine handen in de Grote Oorlog

Taylor Downing - Stille strijders
Belangrijke wetenschappers, codebrekers en propagandisten in de Eerste Wereldoorlog
Tijdens de WOI werd ook een wetenschappelijke oorlog uitgevochten door ingenieurs, scheikundigen, natuurkundigen, artsen en wiskundigen die een blijvende bijdrage leverden aan de manier waarop oorlog gevoerd werd te land, te zee en in de lucht. 'Stille strijders' bevat profielen van sleutelfiguren die in deze periode wetenschappelijk gezien grote sprongen voorwaarts maakten.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Stille strijders

De Grote Oorlog en het kleine Doorn
Dit mooi geïllustreerde boekwerkje biedt een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in Eerste Wereldoorlog met de nadruk op het Westelijk Front en de reizen van de keizer Wilhelm tussen Duitsland en de hoofdkwartieren aan het front. Ook wordt aandacht geschonken aan objecten in de museumcollectie die betrekking hebben op deze oorlog.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: De Grote Oorlog en het kleine Doorn

Bob Van Laerhoven - De schaduw van de Mol
De Vlaamse auteur Bob Van Laerhoven heeft een roman geschreven over een getraumatiseerde frontarts en psychiater in opleiding die tijdens de Eerste Wereldoorlog gefascineerd raakt door het mysterieuze verhaal van een vermeende shell-shock patient met de naam Mol. De flashbacks, die zich afspelen in Wenen en Parijs tussen 1895 en het begin van de oorlog, zijn op grijs papier afgedrukt.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: De schaduw van de Mol


                  

Ariane Ranitz - Louis Raemaekers 'met pen en potlood als wapen'.
Politiek tekenaar van wereldfaam in de Eerste Wereldoorlog

Dit prachtig gebonden boek van ruim 280 pagina's op groot formaat (24 x 36 cm) geeft inzicht in het leven van de politiek tekenaar Louis Raemaekers en zijn motieven om in de Eerste Wereldoorlog een actieve en belangrijke rol te spelen in de geallieerde propaganda. 'Wellicht het mooiste boek dat in de afgelopen maanden is uitgebracht' aldus Nieuws van het Westelijk Front.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Met pen en potlood als wapen

Luc Corremans - Vrouwen aan het front, van Dorothy Lawrence tot Marie Curie.
De Eerste Wereldoorlog veranderde de bestaande verhoudingen tussen man en vrouw. Vrouwen deden opeens het werk van mannen, maakten wapens en gedroegen zich thuis als vaders. En honderdduizenden vrouwen waren actief aan het front, o.a. in de medische sector of als chauffeur. Een groot aantal van deze vrouwen passeert de revue, van de 'Madonna's van Pervyse' tot Marie Curie, die met haar mobiele röntgenapparaten het leven redde van tienduizenden gewonde soldaten.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Vrouwen aan het front

Ian Connerty - De Last Post
30.000 maal hulde aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

In 2015 weerklinkt voor de 30.000ste keer de aangrijpende Last Post onder de Menenpoort in Ieper. In de aanloop naar deze unieke mijlpaal volgde bekroond fotograaf Philip Vanoutrive een jaar lang de wereldvermaarde ceremonie ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten van het Britse Gemenebest. Het resultaat is een prachtig fotoboek met teksten die vaak even boeiend en pakkend zijn als de foto's. Het boek is een hommage aan een unieke traditie.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: De Last Post

Jos van Raan - Ede in de jaren van de Grote Oorlog
'Het oude stort ineen, de tijden kenteren'.

Het boek (uit de serie Cahiers Ede) is bestemd voor lezers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de gemeente Ede waarin ook de Eerste Wereldoorlog aan de orde komt. Ede had meer dan de meeste andere steden in Nederland te maken met de gevolgen van de Grote Oorlog omdat er een Vluchtoord met duizenden Belgische burgers was gelegen. In die tijd waren dat voor de Edenaren vreemde mensen met andere gewoonten. Het boek is te koop bij plaatselijke boekhandels en het Gemeentearchief voor de prijs van € 12,50.
Meer informatie per e-mail: info@ede.nl of telefonisch 0318680026.

Henk van der Linden (red) - Het dramatische jaar 1915. Verloren onschuld
Veertien artikelen werden voor dit boek geschreven c.q. (indien eerder verschenen) geactualiseerd. Militair-strategische studies over bijvoorbeeld de gevechten in de Argonnen en de Dardanellen worden afgewisseld met studies over nagenoeg onbekende gebeurtenissen: 'Een Pruisische guerilla in donker Afrika' onder generaal Von Lettow-Vorbeck, over de 'Tsjechische maffia' in Holland en, bijzonder indrukwekkend, een artikel over de Armeense genocide in Turkije.
Boek bekijken of bestellen? Klik hier: Het dramatische jaar 1915


Ook voor films ga je naar bol.com                
 
Menno Wielinga - Het Engelse Kamp - Groningen 1914-1918 (met DVD)
Dit boek brengt voor het eerst een bijzondere gebeurtenis in Groningen tijdens de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht: de aanwezigheid aldaar van 1.500 Engelse geïnterneerden afkomstig van de Royal Navy. Hun achtergronden, het kampleven en hun verbondenheid met Groningen werden in al hun facetten gereconstrueerd uit krantenberichten, archieven, literatuur, dagboeken en contacten met familie van geïnterneerden. Bij het boek zit een DVD documentaire over de Timbertown Follies - het 'geestige cabaretgezelschap' bestaande uit Engelse gïnterneerden dat zeer bekend werd in Nederland.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Het Engelse Kamp - Groningen 1914-1918 (met DVD)

Eric Mecking - Neutraal Nederland in oorlogstijd
Rantsoeneren, frauderen, speculeren en crepereren in het neutrale Nederland tijdens WOI. Eindelijk een boek over de ernstige gevolgen van deze oorlog op het bestaan van gewone Nederlanders in die soms zeer benarde tijd. Een aspect dat in Nederland weinig bekend is en zelfs officieel wordt ontkend: Nederland was neutraal en zou dus niet te lijden hebben gehad van de Eerste Wereldoorlog. Eric Mecking laat zien dat dit standpunt volstrekt onjuist is!!   
Boek bestellen of bekijken? Klik hier:
Neutraal Nederland in oorlogstijd

Jorge Groen - Patria
De dappere Hollander Arthur Knaap vocht in de Eerste Wereldoorlog voor Frankrijk in het roemruchte Vreemdelingenlegioen. In vaak ontroerende brieven vertelt Arthur zijn familie en vrienden over zijn langdurige, bittere en kwellende ervaringen aan het Franse front.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Patria

Leo van Bergen - Onder Stervenden
In korte geïllustreerde verhalen wordt de alomvattende invloed van de oorlog geschetst. Van Bergen maakt knap duidelijk dat de mens het eerste slachtoffer is van de oorlog. Hij heeft er in de als brieven of monologen gepresenteerde stukken weinig woorden voor nodig. Er staat één gedicht in de bundel, de mooi gekantelde betekenis van de titel zegt alles. De onbekende soldaat / Mama huilt. / Er kwam een man. / Hij had een brief. / Ik huil niet. / Ik ken papa niet. / Hij ging weg. / Ik was één. / Ik ben vijf.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Onder stervenden

Het album van de Eerste Wereldoorlog
Unieke beelden van de oorlog door middel van prentbriekaarten uit die tijd. Aan bod komen onder meer: de verschillende legers en hun uitrusting, de oorlog aan de verschillende fronten, het dagelijks leven van de soldaten in en achter de loopgraven, oude en nieuwe wapens en afweermiddelen, de strijd op zee en in de lucht, propaganda en censuur, haat en liefde, humor en satire en de rol van de vrouw. Een schitterend uitgevoerd boek met toelichting op de 500 getoonde ansichtkaarten.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Het album van de Eerste Wereldoorlog  


               

Paul Moeyes - Buiten Schot - Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
De auteur beschrijft vele aspecten van onze samenleving in de periode 1914-1918, zoals de sympathieën van politici en bevolking voor de verschillende strijdende partijen, de verveling onder de Nederlandse soldaten, de problemen met de Britse handelsblokkade, de handhaving van de neutraliteit en de maatschappelijke onrust vanwege de voedsel- en brandstofschaarste in die periode.
Zeer aanbevolen: hèt standaardwerk over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Buiten Schot (ook als ebook)


Koen Koch - Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog
Koch gaat ook in op de politieke, sociale en culturele aspecten van de Grote Oorlog waardoor een fascinerend boek onstaat over een van de bloedigste periodes uit de geschiedenis van de mensheid.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Kleine geschiedenis Grote Oorlog (ook als ebook)

John Keegan - De Eerste Wereldoorlog
Boek over de militaire geschiedenis van de aanloop naar en het verloop van deze oorlog. Uitvoerig worden de verschillende fronten behandeld, niet alleen militair, maar ook politiek. Zonder overdrijving een militair-historisch standaardwerk over de Grote Oorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Eerste Wereldoorlog (ook als ebook)


Kees & Chrisje Brants - Velden van Weleer - Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog
Dit is een reisgids naar de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog (Zuid-Belgie, Noord-Frankrijk) waarin de lezer met zeer toegankelijke achtergrondinformatie op een bijzondere manier wordt meegenomen naar de Grote Oorlog. Zeer geschikt als eerste kennismaking met de Eerste Wereldoorlog!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Velden van Weleer - Reisgids Eerste Wereldoorlog

Erwin Mortier - Godenslaap (Winnaar AKO literatuurprijs 2009)

Een bijna honderdjarige vrouw beschrijft haar ervaringen rond de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Noord-Frankrijk om en aan het front. Ze neemt geen blad voor de mond, spaart niemand en schrijft alleen voor zichzelf. Schrijven lijkt obsceen, zo persoonlijk en naakt is de waarheid die zij oproept. Inhoudelijk staat het boek in de traditie van Proust, Claus en Lanoye. Godenslaap is groots meesterwerk: meeslepend, onthutsend, poetisch, diepgaand, erotisch, virtuoos, gevoelig en hard.
  Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Godenslaap (ook als ebook)


                  

Hew Strachan - De Eerste Wereldoorlog
In dit uitvoerig gedocumenteerde boek laat Strachan zien dat de Eerste wereldoorlog niet alleen maar een Europese aangelegenheid was, maar een zaak van de hele wereld. Dit gedetailleerde werk geeft een nieuw beeld van de oorlog omdat het laat zien dat het voeren van de oorlog voor veel landen een groter politiek doel diende. Geillustreerd met zwartwitfoto's en een katern met fraaie kleurenfoto's. Aanbevolen om kennis te maken met de Eerste Wereldoorlog!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Eerste Wereldoorlog (ebook)


Hans Andriessen - Een andere waarheid
Objectief wordt een beeld geschetst van het complex aan ontwikkelingen en omstandigheden dat ten grondslag ligt aan het uitbreken van de WOI. Nauwgezet worden de feiten op een rij gezet, waardoor de oplettende lezer voldoende in staat wordt gesteld zijn eigen oordeel te vormen.
Boeiende geschiedenis van de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog!

Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Een andere waarheid

Stefan Brijs - Post voor mevrouw Bromley (**** in Volkskrant en NRC)
Een aangrijpende roman over ouders en kinderen, moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen in tijden van oorlog. Volgens Knack: '... de beste verhalende roman over de Eerste Wereldoorlog in de Nederlandstalige literatuur. Zeer aanbevolen: werkelijk een prachtboek!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Post voor mevrouw Bromley (ook als ebook)

Patrick Dassen - Sprong in het duister (Volkskrant *****)
De Eerste Wereldoorlog, die vanaf augustus 1914 als een orkaan over Europa trok, zou het continent volledig ontredderd achterlaten: het was de 'oercatastrofe van de twintigste eeuw'. In deze oorlog vond de ontsporing in extreem geweld, dictatuur en de uitroeiing van hele bevolkingsgroepen zijn oorsprong. Omdat Nederland erin slaagde tijdens de 'Grote Oorlog' neutraal te blijven, denken veel landgenoten nog altijd dat zijn betekenis niet zo groot is geweest. Dit boek maakt met die illusie korte metten.
'Het beste boek van een Nederlandse schrijver' over Duitsland en de Eerste Wereldoorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Sprong in het duister


Leo van Bergen - Zacht en eervol
Er is veel over de doden, zieken en gewonden van de Eerste Wereldoorlog geschreven, maar vaak geeft men alleen de kale cijfers of gaat de aandacht uit naar de medische stand van zaken en niet naar de patiënten. In 'Zacht en Eervol' gaat historicus Leo van Bergen dieper in op de psychische en lichamelijke ontberingen van de soldaten aan weerszijden van het Westelijk Front in de Grote Oorlog.
Ooit omschreven als:
'Het boek dat de andere overbodig maakt'.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Zacht en eervol               
  
Anton Kruft --- Jan Sluijters - Oorlogsprenten 1915-1919
In deze periode verschenen in De Nieuwe Amsterdammer spotprenten van de hand van Jan Sluijters. Sluijters, vooral bekend van zijn kleurrijke portretten van (naakte) vrouwen, liet zich in deze reeks van een heel andere kant zien, namelijk die van de maatschappijkritische kunstenaar.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Oorlogsprenten 1915-1919

Frits Boterman / Arnold Labrie / Willem Melching (red.) - Na de catastrofe 
Na de verschrikkingen van de oorlog en de ontwrichting van de Europese politiek was er grote behoefte aan een nieuwe ordening van de maatschappij, de politiek en de cultuur. 24 auteurs belichten de wisselwerking tussen de Eerste Wereldoorlog en het leven, werken en denken van Europese kunstenaars, intellectuelen, politici en schrijvers op zoek naar een Nieuwe Orde. Aan bod komen politieke figuren als Hitler, Mussolini, Trotski, Wilhelmina en kunstenaars als Céline, Sassoon, Mann en Mondriaan. Een belangrijk boek! Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Na de catastrofe 


Ton Jansen - De Balkan is geen oorlog waard
Had de moordaanslag die op 12 juli 1914 op de befaamde russische ‘monnik’ Raspoetin werd gepleegd, soms iets met de dreigende oorlog te maken? Of was het louter toeval dat deze aanslag twee weken na de moord op aartshertog Franz-Ferdinand plaatsvond? Het antwoord op deze vraag mag meer dan verrassend heten! Het boek is een meeslepend relaas van een van de meest fascinerende hoofdstukken uit de geschiedenis van onze tijd.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Balkan is geen oorlog waard

Astrid de Beer (red.) - Grenzeloos Tilburg
Het boek 'Grenzeloos Tilburg 1914-1918: Een stad vol vluchtelingen' belicht alle aspecten die samenhingen met de vluchtelingenproblematiek tijdens WOI zoals opvang, registratie, behuizing, verzorging en sociale context. Ook is er aandacht voor bijzondere personen, locaties en gebeurtenissen en voor verhalen van ooggetuigen en Tilburgse nazaten van vluchtelingen. Een mooi vormgegeven boek over de impact van de Eerste Wereldoorlog op deze Brabantse stad.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Grenzeloos Tilburg

Hans Andriessen - De Eerste Wereldoorlog in foto's met twee DVD's
Vanwege de 100ste herdenking van het begin van de oorlog is een nieuwe, twaalfde druk verschenen, dit keer met bijna 1000 foto's en twee dvd's met twee uur historisch filmmateriaal (Nederlands ondertiteld) waarin de verschillende facetten van de oorlog de revue passeren.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Eerste Wereldoorlog in foto's met twee DVD's


               

Ian Westwell - De Eerste Wereldoorlog dag na dag
Dit boek geeft een chronologisch overzicht van de oorlog, van de aanleiding in Sarajevo in juni 1914 tot de wapenstilstand in november 1918. Zowel de gevechten op het land, als de lucht- en zeeaanvallen zijn erin opgenomen. Ook worden spionage, het thuisfront, politiek en technologie besproken en wordt aandacht besteed aan beslissende wapens, sleutelpersonen en -momenten, strategieën en technieken. Meer dan 400 unieke foto's bewijzen hoe dramatisch de Eerste Wereldoorlog verliep.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Eerste Wereldoorlog dag na dag

Christopher Clark - Slaapwandelaars - Hoe Europa in 1914 ten oorlog trok
In dit boek wordt op sublieme wijze uit de doeken gedaan dat de hoofdrolspelers van 1914 slaapwandelaars waren die, alert maar blind, opgejaagd door dromen, onwetend waren van  van de gruwelen die ze over de wereld zouden brengen. Een standaardwerk!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Slaapwandelaars - Hoe Europa in 1914 ten oorlog trok

Margaret MacMillan - 1914
Fascinerend boek over het rampzalige jaar 1914 waarin niet alleen technologische, politieke ontwikkelingen en menselijke zwakte ertoe hebben geleid dat Europa op het pad der rampspoed terechtkwam. Standaardwerk over het politieke voorspel dat leidde tot de Grote Oorlog!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Margaret MacMillan - 1914 (ook als ebook)

Philippe Claudel - Grijze zielen
In deze meesterlijk opgebouwde roman vol ingehouden emotie laat Philippe Claudel zien hoe snijdend de pijn om de dood van een geliefde is en hoe grijs het schemergebied tussen goed en kwaad. Hij ontleedt het menselijk falen met de genadeloze scherpte, maar laat tegelijkertijd een tedere, melancholieke gloed oplichten. Grijze zielen intrigeert tot de laatste pagina. 'Een prachtige roman zoals je ze niet meer leest, zoals men ze niet meer schrijft. Wat een schrijver!' - Le Nouvel Observateur
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Grijze zielen (ook als ebook)

Birger Sichelbaut / Piet Chielens - 1914-1918 De oorlog vanuit de lucht
De auteurs tonen aan de hand van luchtfoto’s, kaarten en historische documenten, met een nooit geziene precisie de omvang van de Eerste Wereldoorlog en de dramatische impact op het landschap. Verhelderende transparanten laten toe de authentieke luchtfoto’s echt ‘te lezen’: waar lopen de linies, hoe wordt luchtafweer verstopt, wat zijn de topografische gegevens? Dit boek vormt dan ook een geheel nieuwe en essentiële bijdrage tot de geschiedschrijving van de Eerste Wereldoorlog.
Een subliem uitgevoerd boek: je waant jezelf een piloot uit de Grote Oorlog!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: 1914-1918 De oorlog vanuit de lucht


                   

Paul van der Steen - Schampschot
Geschiedenis van Eijsden, klein Nederlands dorp aan de rand van de Grote Oorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Schampschot (ook als ebook)

Thomas Weber - Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog
Met dit boek wordt voor het eerst het ware verhaal verteld over Adolf Hitler als soldaat
in de Eerste Wereldoorlog en hoe deze zorgvuldig zijn imago als onverschrokken militair
in stand hield. Zie ook: Brigitte Hamann - Het Wenen van Hitler
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Hitler en de Eerste Wereldoorlog (ook als ebook
)

Guido van Hengel - De dagen van Gavrilo Princip
De schrijver volgt de persoonlijke ontwikkeling van Princip: een arme boerenzoon uit de Bosnische bergen die met grote verwachtingen naar de stad trok, daar radicaliseerde en uiteindelijk verstrikt raakte in een voor hem nieuwe wereld. De frustratie van Princip is nu, een eeuw later, nog angstaanjagend actueel. De beste 'biografie' over deze jonge rebel die de Eerste Wereldoorlog ontketende.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De dagen van Gavrilo Princip (ook als ebook)

Hans Herbert Grimm - Schlump
Een herontdekte pacifistische WOI roman die door de nazi's in 1933 werd verbrand. Het gaat over de zestienjarige soldaat Schlump die tijdens zijn dienstplicht geconfronteerd wordt met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog en erachter komt dat er geen heldendom in de loopgraven te vinden is. Hij is de enige soldaat van zijn divisie die de oorlog overleeft. Dit boek vormt de verbinding tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. 'Het is Grimms enige boek en een klein meesterwerk.'
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Schlump

Richard Overy - 14-18 Van Sarajevo tot Versailles
Het volledige verhaal van Sarajevo tot Versailles, in beeld gebracht aan de hand van meer dan 1000 illustraties, gedetailleerde kaarten en verhelderende tijdslijnen. Van de beroemde veldslagen in Ieper, Verdun en Gallipoli tot minder bekende episodes in Armenië en Mesopotamië: dit meeslepende en visueel zeer verzorgde boek brengt de volledige Eerste Wereldoorlog opnieuw tot leven. Zowel de politieke als de militaire aspecten van de Grote Oorlog komen uitgebreid aan bod, met veel aandacht voor het menselijke verhaal. Wordt het ultieme referentiewerk over de Grote Oorlog genoemd.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: 14-18 Van Sarajevo tot Versailles


                    

Emily Mayhew - Gewond
Het boek is gebaseerd op getuigenissen van de mensen die voor de gewonden zorgden: brancarddragers, verpleegsters, artsen, aalmoezeniers, mensen die mentaal en fysiek vaak totaal onvoorbereid waren op hun taak en geregeld zelf op de rand van instorten stonden. 'Gewond' levert een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de oorlog door te beschrijven hoe het moet zijn geweest  om te leven, te vechten en te sterven, die vier lange jaren aan het Westelijk Front.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Gewond (ook als ebook)

Wim Klinkert / Samuel Kruizenga / Paul Moeyes - Nederland neutraal
Nederland wist neutraal te blijven, al scheelde het soms maar weinig. Het betekende niet dat de oorlog onopgemerkt aan ons land voorbijging. Honderdduizenden Nederlanders waren permanent gemobiliseerd, de economie stond onder zware druk en een miljoen Belgen vluchtte de grens over. Nederland en de Eerste Wereldoorlog is het nationale gedenkboek van een periode uit de Nederlandse geschiedenis die altijd onderbelicht is gebleven.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Nederland neutraal

Paul van Ostayen - Bezette stad (Heruitgave)
Zes jaar later na de oorlog probeert Paul van Ostaijen, zelf Antwerpenaar, het leven en de chaos van de bezette stad vast te leggen. Met flarden van liedjes, reclames, uithangborden, filmbeelden en krantenberichten roept hij een beeld op van de stad in al haar vervreemdende wanorde. Zijn beroemde typografische experimenten verbeelden de bommen, het vuur, de verminkten en de lijken. Vanaf de eerste verschijning is 'Bezette stad' een onvergetelijk monument voor een stad in oorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Bezette stad

Tim Butcher - Het startschot
Op jacht naar Gavrilo Prinzip, de moordenaar die de wereld in oorlog bracht.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier:

Justin Go - Onverbiddelijke tijd
Roman tegen het decor van de waanzin en de verwarring van de Eerste Wereldoorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier
:
Onverbiddelijke tijd (ook als ebook)


                  

Virginie Loveling - Oorlogsdagboeken
Vanaf het begin van de Eerste Wereldoorlog houdt Virginie Loveling (1836-1923) in het geheim een dagboek bij. Ze beschrijft vooral hoe de Duitse bezetting het dagelijks leven in Gent beïnvloedt: de Duitse militairen, hun gedrag, de inkwartiering, de Duitse angst voor spionage, de bombardementen, slachtoffers, de angst van mensen. Het dagboek van de omstreeks 1900 heel bekende schrijfster verscheen pas in 1999. Nu is een goede selectie uitgegeven in authentieke, niet gemoderniseerde spelling, wat goed de juiste sfeer weergeeft. De in 1914 al 78-jarige auteur beschrijft in dit unieke dagboek heel levendig en verstandig hoe de oorlog het dagelijks leven in België beïnvloedde.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier
:
Oorlogsdagboeken (ook als ebook)

Pierre Lemaitre - Tot ziens daarboven
Indrukwekkende roman van thrillerauteur Pierre Lemaitre over twee soldaten die gedesillusioneerd terugkeren uit de loopgraven. In de onverschillige Franse maatschappij krijgen ze niet de erkenning en waardering waarop ze gehoopt hadden. Zij besluiten het Franse volk een lesje leren. Een prachtig boek, op alle niveaus zeer geslaagd en aangrijpend en ook uitstekend vertaald.
Winnaar van de belangrijkste Franse literaire prijs, de Prix Goncourt 2013.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Tot ziens daarboven

W. Storey - WOI - Een geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog
Een traditionele verkenning van de Eerste Wereldoorlog vanuit een totaalperspektief.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Geschiedenis Eerste Wereldoorlog (ook als ebook)

Henk van der Linden - Drie massagraven voor de Nederlandse kust
Op 22 september 1914 gingen vlak voor de Scheveningse kust drie Britse kruisers ten onder, de Aboukir, de Hogue en de Cressy. Met hen verdwenen 2200 mannen in de golven. Bijna 800 werden gered, maar ruim 1400 verdronken. Deze ondergang werd veroorzaakt door de U9, een eenvoudige Duitse onderzeeboot. Voor de Duitsers was dit een enorme overwinning. Bij de Britten kwam het aan als de grootste klap ooit toegebracht aan de als onoverwinnelijk beschouwde Royal Navy. De auteur heeft na jarenlang onderzoek een zeer toegankelijke reconstructie geschreven van dit drama.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Andrea Molesini - Niet alle smeerlappen komen uit Wenen (**** in NRC)
Roman over een adelijke familie in het noord-oosten van Italië tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Niet alle smeerlappen komen uit Wenen


                   

Jacob Moerman - De Grote Oorlog in herinnering
Reisverhalen: een zoektocht naar sporen en verhalen in de Vlaamse Westhoek.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Grote Oorlog in herinnering

Gerolf Van der Perre / Johanna Spaey - Gewonde stad. Augustus 1914.
Een unieke beeldroman over het begin van de oorlog en de vernietiging van Leuven.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Gewonde stad. Augustus 1914

Korneel De Rijnck - IJzeren oogst
Boeiend verslag van een reis door Europa ook langs de minder bekende WOI frontgebieden.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: IJzeren oogst (ook in ebook)

Luc de Vos, Franky Bostyn e.a. - Oorlog in België 14-18
Dit boek geeft als eerste een volledig overzicht van de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog in België. Het is een uitstekend leesbaar en prachtig uitgevoerd overzichtswek met relevante illustraties en kaarten en een schitterende vormgeving. Ook is aandacht besteed aan België voorafgaand aan de oorlog en is een hoofdstuk ingeruimd voor de wederopbouw na de Grote Oorlog. Zowel leken op gebied van WOI als doorgewinterde kenners zullen veel kennis kunnen verwerven uit dit werk.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Oorlog in België 14-18

Theo Toebosch - De eerstgevallenen
Het verhaal over de eerste twee doden van de Eerste Wereldoorlog die vielen op 2 augustus 1914.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De eerstgevallenen (ook als ebook)


                 

Thomas Termote - Oorlog onder water
Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog was de 'U-Flottille Flandern' erin geslaagd om maar liefst 2.554 geallieerde schepen te laten zinken! De geallieerden namen hun tegenmaatregelen: mijnen, patrouilleschepen, vliegtuigen, spionnen... De bittere strijd op zee kostte het leven aan bijna 1.200 man, bovendien gingen meer dan 70 U-boten voorgoed verloren. Voor het eerst wordt ingezoomd op dit boeiende onderdeel van de oorlogsgeschiedenis.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Oorlog onder water

Martin Kraaijestein / Paul Schulten - De Grote Oorlog
De (onofficiële) canon van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 in vijftig thema's.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Grote Oorlog

Perry Pierik - Hellehonden en en ander dierenleed 1914-1945
Verzameling van honderden foto's en andere illustraties van dieren in beide wereldoorlogen.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Hellehonden en en ander dierenleed

Jan Vartoortelboom - Meester Mitraillette
 De Eerste Wereldoorlog, een jonge schoolmeester staat voor het vuurpeloton, als deserteur veroordeeld tot de dood. Waarom is hij gedeserteerd? Wat heeft de jongen Marcus Verschoppen ermee te maken? En zijn moeder? Jan Vantoortelboom laat meesterlijk zien hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Meester Mitraillette (ook als ebook)

Geert Buelens - De beste honderd gedichten van de Eerste Wereldoorlog
Het is een leugen dat het goed en gepast zou zijn voor je vaderland te sterven. Dat is ons beeld van de Eerste Wereldoorlog: een zinloze slachtpartij. Niet iedereen voelde dat toen zo aan. Overal ter wereld reageerden dichters op het conflict. Hun gedichten ontploften op de pagina of probeerden in klassieke vormen de chaos te bedwingen. Voor deze bloemlezing  koos Buelens 100 (vertaalde) gedichten uit zijn eerder uitgebrachte standaardwerk: Het lijf in slijk geplant.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De beste honderd WOI gedichten


              

R.H. Mottram - De Spaanse Hoeve
De stompzinnigheid van de oorlog gezien door de ogen van boerendochter Madeleine Vanderlynden. Dit boek neemt binnen de literatuur over de Eerste Wereldoorlog een unieke plaats in.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Spaanse Hoeve

Langley / Govaerts - Kassa! Kassa! Reclame in de Eerste Wereldoorlog
Vandaag zou geen enkele handelaar het nog durven om zijn producten aan te prijzen met oorlogsargumenten,maar in de Eerste Wereldoorlog draaide niemand daar zijn hand voor om. Het meest schokkende bewijs is de talrijke reclame in de oorlogstijdschriften. Een bijzondere publicatie over een tot heden onbeschreven onderwerp. 
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Kassa! Kassa! Reclame in de Eerste Wereldoorlog

Piet Chielens - De Groote Oorlog 1914-1918
Fraai boek met niet eerder gepubliceerde foto's uit de archieven van In Flanders Fields.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Groote Oorlog 1914-1918

Anton Kruft - Van continentaal conflict naar Eerste Wereldoorlog
Boeiend boek over falen van de Britse politiek over de periode 1700 tot 1933.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Van continentaal conflict naar Eerste Wereldoorlog

Edwin Ruis - Spionnennest 1914-1918
Edwin Ruis schetst een fascinerend en gedetailleerd beeld van de spionagewereld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij beschrijft de opkomst van de moderne inlichtingendiensten in Nederland en daarbuiten, de soms amateuristische en soms verfijnde spionagetechnieken, de motieven om voor of in het buitenland te spioneren (politieke opvattingen, chantage of gewoonweg geldelijk gewin) en de houding van Nederland. Een fascinerend boek!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Spionnennest 1914-1918


     

Sophie De Schaepdrijver - Erfzonde van de twintigste eeuw
Negentien elders verschenen essays in boekvorm als vervolg op het bekende boek van
dezelfde schrijfster
De Groote Oorlog dat thans ook als ebook verkrijgbaar is.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Erfzonde van de twintigste eeuw (ook als ebook)

Heinrich Wandt - Het frontparadijs
Wandt schreef in1922 dit anti-militaristisch pamflet  over het decadente levensstijl en de corruptie van de Duitse officieren in de bezette stad Gent. Oorspronkelijk: Erotik und Spionage in der Etappe Gent.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Heinrich Wandt - Het frontparadijs

Frank Becuwe - Omloop van de slagvelden 1919
De omloop voerde de renners langs de slagvelden van het Westelijk Front en gold als eerbetoon voor de vele soldaten die hun leven gaven voor de vrede. Meer dan tachtig renners, startten in deze heroïsche wedstrijd over 2.000 km, gespreid over zeven etappes, door Frankrijk, Luxemburg en België. De omstandigheden waren zo slecht slechts dat slechts 21 renners over de streep kwamen. Deze legendarische rittenwedstrijd is uit ons collectief geheugen verdwenen maar de schrijver brengt daarin verandering. Hij reconstrueert elke rit tot in detail en geeft daarnaast informatie over de veldslagen die er plaatsvonden. Elke etappe is voorzien van een routekaart en trajectbeschrijving, een uitslag en een algemeen klassement. Een fraai boek over meest heroïsche wielerkoers ooit in april/ mei 1919.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Omloop van de slagvelden 1919

Walter Flex - Vriend aan het front. Bericht uit de loopgraven.
Een van de opmerkelijkste literaire WOI erfenissen voor het eerst in het Nederlands vertaald.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Vriend aan het front

Themagids: Sporen van de Groote Oorlog
Boeiende verhalen over 35 plekken in West-Vlaanderen waar de oorlog zijn sporen naliet. 
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Sporen van de Groote Oorlog (is er ook een tweede deel)


           

Willy Vandersteen - Suske en Wiske Het Schrikkelspook
Onze helden krijgen te maken met de demon van oorlog en lijden maar uiteraard zegevieren zij.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Suske en Wiske Het Schrikkelspook

Peter Steeman - Luchthelden van de Eerste Wereldoorlog
Naast een algemene inleiding, een overzicht met veertien legendarische WOI gevechtspiloten.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Luchthelden van de Eerste Wereldoorlog

Enne Koops / Henk van der Linden - De kogel door de kerk?
Interessant werk over het Nederlandse Christendom en de Eerste Wereldoorlog
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De kogel door de kerk?

Tussen Maas en Moezel 1914-1915
Een reprodukie van de zeldzame historische uitgave 'Zwischen Maas und Mosel'.
Het boek werd van een inleiding voorzien door Hans Andriessen en Perry Pierik.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Tussen Maas en Moezel 1914-1915


               

Michiel van Wersch - Vluchtoord Veenhuizen
Over Belgische vluchtelingen die werden opgenomen in het Drentse Vluchtoord Veenhuizen.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Vluchtoord Veenhuizen

Lucas Catherine - Loopgraven in Afrika (1914-1918)
Over de vergeten oorlog van de Congolezen tegen de Duitsers in Duits Oost-Afrika.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Loopgraven in Afrika (1914-1918)

Edward Powell - Ooggetuigen uit de Grote Oorlog
De Amerikaanse verslaggever E. Alexander Powell beschrijft de strijd in Vlaanderen. Hij reisde daar in 1914 als correspondent voor de New York World, het Belgische front af. In 1915 verscheen zijn Fighting in Flanders, waarin hij vanuit die unieke positie verslag doet van de eerste oorlogsmaanden. Zo was hij in Antwerpen getuige van de allereerste luchtaanval ooit en zag hij Leuven in de vlammen opgaan. Zijn werk verschijnt nu voor het eerst in een Nederlandse vertaling. De tekst wordt aangevuld met de nodige achtergrondinformatie en foto's.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Ooggetuigen uit de Grote Oorlog

Staf Schoeters - Het ansicht van de Grote Oorlog in 303 postkaarten
Zeer de moeite waard vanwege de aandacht voor beeldvorming van de situatie in België.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Het ansicht van de Grote Oorlog

Samuël Kruizinga - Overlegeconomie in oorlogstijd
Over de werking van de uiterst invloedrijke werking van de Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij die naast het algemeen belang ook haar rijke eigenaars bediende. Een fascinerend boek!
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Overlegeconomie in oorlogstijd


              
Deze serie boeken van Lyn Macdonald omvat de gehele Eerste Wereldoorlog
De beroemde Britse historica Lyn Macdonald is gespecialiseerd in de Eerste Wereldoorlog en schreef al in een vroeg stadium boeken over dit onderwerp. Zij pleegde daarvoor uitgebreide research en sprak met vele ooggetuigen. Haar boeken plaatsen de lezer te midden van het strijdtoneel en kenmerken zich door een prettig leesbare stijl.
NB. Voor meer informatie over de afzonderlijke boeken: klik op de desbetreffende link.

Lyn Macdonald - 1914 - Dagen van hoop
Lyn Macdonald - 1915 - Het verlies van onschuld
Lyn Macdonald - Somme 1916
Lyn Macdonald - Passendale 1917
Lyn Macdonald - Voorjaar 1918 - Tot de laatste man 
Lyn Macdonald - Rozen van niemandland (verpleegsters aan het front)               

Diane De Keyzer - Nieuwe meesters, magere tijden
Een ware schat aan verhalen en foto's van vluchtelingen, gesloten grenzen en de massale voedselschaarste in België onder de Duitse bezetting. Alles was schaars, duur en er was niets te krijgen zonder geld, veel geld, bonnen en voedselhulp uit Amerika.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Nieuwe meesters, magere tijden (ook als ebook)

Giselle Nath - Brood willen we hebben
Het boek schetst de betrokkenheid van Belgiës grootste zakenbank bij de operatie, volgt politici tijdens hun clandestiene onderhandelingstochten en ontrafelt de talrijke ruzies tussen diplomaten, industriëlen en Amerikaanse filantropen. Hoe slaagden zij erin jarenlang voedsel te verschepen naar België en tot in de kleinste dorpen te verdelen? Sloopte de eerste grootscheepse humanitaire actie ooit de muren tussen het publieke en het private, tussen mannen en vrouwen? Of versterkte de liefdadigheidspolitiek de bestaande ongelijkheid. Gisele Nath onving de Vlaamse Scriptieprijs 2011 voor haar werk. 
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Brood willen we hebben

J. Hasek - De lotgevallen van de brave soldaat Svejk
Het boek over de brave soldaat Svejk behoort tot de wereldliteratuur. Zijn lotgevallen, die in deze komische, blijvend moderne, satirische roman zijn vastgelegd, verschenen in vele talen en meerdere films. Svejk is de schijnbaar argeloze, altijd vriendelijke soldaat, die door elk bevel letterlijk te nemen en tot in het absurde uit te voeren, het autoritaire gezag en militarisme genadeloos te kijk zet.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De lotgevallen van de brave soldaat Svejk


Pat Barker - De weg der Geesten (Booker Prize 1995)
De klassieke trilogie: in een heldere stijl geeft Pat Barker een schrijnend beeld van de verschrikkingen van deze 'man tegen man' oorlog en de traumatische gevolgen voor hen die overleefden.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De weg der Geesten

Robert Gils - Antwerpse Forten 1914
Over de Antwerpse fortengordel, tegenwoordig een cultuurtoeristische attractie en historisch versterkt erfgoed, die in oktober 1914 viel onder het geweld van de Dikke Bertha's met vele foto's en schema's.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Antwerpse forten 1914


               

Arnold Zweig - De strijd om sergeant Grisja
Een klassieke roman: onsnapte Russische krijgsgevangene wordt als spion en overloper ter dood veroordeeld. Het gaat de auteur vooral om het blootleggen van de machtsstrijd tussen officieren en legeronderdelen, om de zielloze tucht en kadaverdiscipline, om star egoïsme. De schrijver Arnolfd Zweig werd wereldberoemd met deze roman die dateert uit 1927.

Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De strijd om sergeant Grisja (ook als ebook)

Guido Bottinga - De verwanten (**** in de Volkskrant)
Commentaar van een lezer: 'Een zeer indrukwekkende roman die boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Spannend, ontroerend en soms ook grappig. Als je dit boek uit hebt - ik kon niet ophouden met lezen - blijf je nog dagen rondlopen met de gedachte dat er echt meer is tussen hemel en aarde.' Een 'schitterend jeugdboek over de Eerste Wereldoorlog'.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De verwanten

Achiel Van Walleghem - Oorlogsdagboeken 1914 - 1918
Deze dagboeken van  zijn opgenomen in de Topstukkenlijst van het Vlaamse agentschap Kunsten en Erfgoed en zijn een onmisbare bron om de Eerste Wereldoorlog beter te begrijpen.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Oorlogsdagboeken 1914 - 1918

Anton Reijngoudt - Gehalveerde mensen
Een deel van de geïnterneerde uit België afkomstige militairen werd ondergebracht in een reusachtig barakkenkamp in Harderwijk. 'Gehalveerde mensen' beschrijft de vaak treurige levensomstandigheden achter het prikkeldraad. Maar ook er werd gedaan om verbeteringen in het leven van de geïnterneerden aan te brengen. Zo werden op het gebied van recreatie, huisvesting, onderwijs en werkgelegenheid vele initiatieven ontplooid. Dat lukte in Harderwijk beter dan in het andere interneringskamp in Zeist. In het boek komen de opmerkelijke verschillen tussen de beide kampen duidelijk naar voren.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Gehalveerde mensen

Bas de Groot - Van Duitse bocht tot Scapa Flow
Deze studie van de oorlog op zee tijdens WOI bespreekt het verloop van de laatste grote oorlog waarin zeeslagen bepalend waren en niet, zoals in oorlogen daarna, de veel wendbaarder luchtmacht. Het laat zien dat de aanvankelijk succesvolle Britse marine snellere schepen had met meer veerkracht en dat de Duitse vloot weliswaar kleiner was, maar bestond uit schepen die beter gepantserd en waterdicht waren en meer vuurkracht hadden. Hierdoor bleef de strijd op zee onbeslist en bepaalde niet de uitkomst van de Eerste Wereldoorlog. Standaardwerk over de oorlog ter zee in WOI.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Van Duitse bocht tot Scapa Flow


              

WOI in Gedenktekens, Monumenten en Begraafplaatsen
De gruwel van de Eerste Wereldoorlog mondde uit in een imposante monumentale erfenis.
Leerzame teksten, situatiekaartjes en vele weetjes maken van dit boek een onmisbare gids langs een geschiedenis die haar monumentale sporen heeft nagelaten in de Belgische contreien
.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: Gedenktekens, Monumenten en Begraafplaatsen

Martin Middlebrook - De Keizerslag 1918
'De keizerslag' gaat over de dag 21 maart 1918. Op deze dag openden de Duitsers een grootscheepse strategische aanval die de grootste veldslag uit deze oorlog zou worden. De geplande Duitse operatie onder de naam 'Kaiserschlacht' liep echter vast en de definitieve doorbraak bleef uit. De schrijver heeft gebruik gemaakt van officiele militaire bronnen, oorlogsdagboeken en ooggetuigenverslagen van beide partijen. Het resultaat is een boeiende geschiedschrijving met heldere analyses en conclusies.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Keizerslag 1918

Koen Koch - De derde Slag bij Ieper
Deze veldslag is, met de Somme en Verdun, een van de beruchtste veldslagen van WOI.
Koen Koch gaat in op de politieke en militaire gebeurtenissen en staat stil bij het lot van de soldaten die door de oorlogsmachine werden vermalen. Ten slotte neemt Koch de lezer mee op een reis door het gebied rond Ieper en laat hem de slag als het ware in het landschap meebeleven. Het boek is geïllustreerd met foto's en voorzien van verhelderende kaarten.

Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De derde Slag bij Ieper (ook als ebook)

Koen Koch - De Slag van de Somme
De beruchte veldslag waarbij op de eerste dag aan Britse zijde al 60.000 slachtoffers vielen.
De VOLKSKRANT: 'Een boek als dat van Koch is niet met geroffel van tamboeren geschreven. Het maakt de oorlog tastbaar, Het verzamelt getuigenissen; het laat niet alleen mensen aan het word, maar laat ook het oorlogsdecor zien.'
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De Slag van de Somme (ook als ebook)

Dick van Galen Last - De Zwarte schande
Weinig bekend: tienduizenden Afrikaanse mannen dienden in WOI in de geallieerde legers en zijn ingezet bij de bezetting van het Duitse Rijnland. Dit leidde toentertijd tot een fel en racistisch getint debat. Hoe kon Frankrijk 'zwarte beesten' loslaten op Duitsland? Door Afrikaanse soldaten in te zetten werd 'het blanke ras verraden' en werden 'Duitse vrouwen aan brute verkrachters overgeleverd'.
Boek bestellen of bekijken? Klik hier: De zwarte schande (ook als ebook)


In 2013 en eerder verschenen nog leverbare WOI boeken
NB. Klik voor meer informatie over een boek op de desbetreffende link.
 
Edwin Ruis - Vechtmissie, Nederlandse militairen in Albanië 1913-1914
Boek vol actie, intriges en zonderlingen over wat onterecht bekend staat als de eerste Nederlandse internationale vredesmissie waarbij majoor Thomson bij een aanslag om het leven zou komen.

G.J.B. Verbeet - 1914-1918 - Moeilijke jaren voor de beide Limburgen
Maastricht als Belgische frontstad op neutraal gebied met aandacht voor de bereidheid van burgers uit Limburg, Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen het Belgische verzet te steunen.

Emile Engels - In de rug van de Duitsers (ook als ebook)
Het verzet tijdens de Eerste Wereldoorlog in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Patrick Lagrou - Het IJzerfront 1914-1918
In de streek tussen Diksmuide en Nieuwpoort bulkt het van de oorlogsherinneringen. Dit boek helpt om ze één voor één te ontdekken, te voet, met de fiets of met de auto.

Inge De Bruyne - We zullen ze krijgen!
Een authentiek beeld van het werk van Belgische brancardiers aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de hand van dagboekfragmenten en onthullende brieven.

Jan Zwemmer - Onrust en Welvaart
Het platteland van de Zeeuwse eilanden in het tijdvak van de Eerste Wereldoorlog 1910 -1920.

Chris Spriet - We werden honderd jaar ouder
Thematisch geordende gedichtenbundel met origineel en vertaling naast elkaar.

Mark de Geest - Brave little Belgium (ook als ebook)
De echte verhalen achter bekende en minder bekende feiten over België in de Eerste Wereldoorlog.

Griet Brossens - Congo aan den Yzer
Over de 32 Congolese soldaten die dienden in het Belgische leger tijdens WOI.

Peter Serrien - Oorlogsdagen. Overleven in bezet Vlaanderen.
Meer dan 30 gewone burgers vertellen via dagboekfragmenten over de Eerste Wereldoorlog.

Jan van Weeren - Richthofen. Heldenmoed en herenliefde
Een roman over de beroemde Rode Baron waarin feit en fictie door elkaar lopen.

Verleyen en Demeyer - Augustus 1914
Over de uittocht van 1.000.000 Belgische burgervluchtelingen na het uitbreken van de oorlog in 1914.

Peter Englund - De schoonheid en het verdriet van de oorlog
Aangrijpende levensverhalen over hoe de oorlog gewone mensen berooft van hun jeugd, illusies, hoop, medemenselijkheid, hun leven. De oorlog zoals het was: zinloos, mensonterend en saai.

Hans Sakkers e.a. - De Hollandstellung
Langs de Belgisch-Nederlandse grens staan nog steeds tientallen bunkers die in 1916 en 1917 door de Duitse bezetter gebouwd werden om een aanval van de geallieerden via de Westerschelde of Zeeland te voorkomen. Dit boek brengt voor het eerst de hele Hollandlinie in kaart.

Jules Brabers & Rob Lemmens - Luik, augustus 1914
Een overzicht van de gebeurtenissen rondom Luik tijdens de 12 eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog met ooggetuigenverslagen en verbazingwekkende en zeer opmerkelijke feiten.

Hans Andriessen - IJzeren doodskisten
De inzet van het onderzeebootwapen was en is een van de meest bekritiseerde beslissingen geweest van het Duitse leger en had ingrijpende gevolgen voor het verloop van de oorlog.

 Oorlogsbrieven van Unterofficier Carl Heller - Geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog
Een indringend beeld van veldslagen en andere aspecten van wat een soldaat in de Eerste Wereldoorlog had te doorstaan zoals de luizenjacht, de doodsangst, het cynisme, de opofferingsgezindheid, de ziekenverzorging en het verlangen naar huis.

Enid Bagnold - Dagboek zonder data
Verpleegster (ooggetuige) hekelt de medische dienst en het militaire establishment van het Britse leger.

Martin Kraaijestein & Paul Schulten - Het epos van Gallipoli
Feiten, verhalen en mythen over de geallieerde aanval op Turkije in de Eerste Wereldoorlog

Mark Thompson - Het witte front (ebook)
Het tragische verhaal over het Italiaanse front waar een hopeloze strijd werd geleverd.

Evelyn de Roodt - Onsterfelijke fronten
Over het leven van Duitse schrijvers in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

Ron Blom en Theunis Stelling - Niet voor God en niet voor het Vaderland
De boeiende geschiedenis van Nederlandse linkse soldaten, matrozen en hun organisaties tijdens de mobilisatie van 1914-1918.

Hans Andriessen - De Mythe van 1918
Het werkelijke verhaal over de laatste honderd dagen van de Eerste Wereldoorlog.

Fritz von Unruh - Offergang
Schrijver maakt bij Verdun een van de grootste slachtingen mee die ooit heeft plaatsgevonden.

 Simon Adams - Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog
Technisch en inhoudelijk geschikt voor de doelgroep vanaf groep 8 van de basisschool. Goed te gebruiken om jongeren te interesseren voor (oorlogs)geschiedenis.

Gabriel Chavallier - Heldenangst
Een hartverscheurend relaas, dat de verzwegen keerzijde laat zien van de zo geprezen 'heldenmoed'.

  Nieuw verschenen geschiedenisboeken

De top 100 best verkochte Nederlandse boeken


 
naar homepage

eXTReMe Tracker