naar homepage


De lotgevallen van de brave soldaten Jean en Pierre
Twee Franse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog
geraken op onverklaarbare wijze
in een andere wereld
Een foto-project van kunstenaar Geert Debeiter

Een foto-project Geert Debeiter: start hier de diapresentatie

De lotgevallen van de brave soldaten Jean en Pierre is een foto-project van de bekende Belgische kunstenaar Geert Debeiter (Antwerpen 1985). Jean Volpatte en Pierre Sacron zijn twee Franse soldaten van de lichting 1911 van het 20-ste Regiment Infanterie (20 R.I.). In 1915, tijdens hevige artilleriebeschietingen, hebben zij het contact met hun onderdeel  verloren. Op onverklaarbare wijze komen ze terecht in een andere wereld – een voor hen volstrekt nieuwe wereld. Geert Debeiter volgt hen op hun pad en  fotografeert hun vaak vervreemdende ontmoetingen met die nieuwe omgeving.
 
Door een bijzonder toeval zijn twee foto's uit de Eerste Wereldoorlog
bewaard gebleven waarop Jean en Pierre staan afgebeeld.
De bovenste foto toont
Jean Volpatte (rechts) en Pierre Sacron (links).
Op de onderste foto, die gemaakt werd tijdens hun eerste opkomst in 1911,
staan zij op de achterste rij als zevende en negende persoon van rechts.

Over de kunstenaar
Geert Debeiter (1985) studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten te Hasselt. Hij besteedt vooral aandacht aan de relatie tussen de mens en zijn omgeving zoals ook uit zijn succesvolle tentoonstellingen (o.a. te Brussel, Ieper en Antwerpen) duidelijk blijkt. Daarnaast is hij sterk geďnteresseerd in de Groote Oorlog – zijn grootvader was een van de strijders aan de IJzer.
 

Het idee voor het fotoproject is ontstaan uit de gedachte dat wij ons enigszins, door films en foto’s, een voorstelling kunnen maken van de gebeurtenissen die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben afgespeeld. Maar mensen uit die tijd konden zich uiteraard onmogelijk een beeld vormen van onze moderne wereld.

Bij dit
foto-project, waarbij Jean Volpatte en Pierre Sacron verzeild raken in een voor hen volkomen vreemde wereld, zijn daardoor vaak verrassende beelden te zien die soms, onverwacht, ook nog teruggaan naar het zeer verre verleden.


Een foto-project Geert Debeiter: start hier de diapresentatie

© 2008 - Geert Debeiter. De auteursrechten van bovenstaand artikel berusten bij de kunstenaar.
Voor gehele of gedeeltelijke overname is dan ook uitdrukkelijk toestemming vereist van de kunstenaar.

  naar homepage


eXTReMe Tracker