naar veldslagenpagina - naar homepage


De Slag aan de Somme 1916





Nieuwe boeken over de Eerste Wereldoorlog
 
Tweedehands WOI boeken: Boekwinkeltje Niemandsland

Zie ook: Nieuw verschenen geschiedenisboeken

Bestel direct online!


Op 1 juli 1916 begon de Slag aan de Somme. Dit offensief was een gezamelijke geallieerde inspanning van het Britse en Franse leger. De veldslag werd voorafgegaan door een zeven dagen durend Brits bombardement dat was bedoeld om alle prikkeldraadversperringen op te ruimen en de Duitse stellingen met hun bezettingen volledig te vernietigen. De Britse soldaten werd beloofd dat ze tijdens hun opmars geen Duitsers zouden zien behalve dode. 

klik hier voor vergroting
De Slag aan de Somme zoals gezien door de Duitse kunstenaar W. Bürger

De werkelijkheid was anders: van de 66.000 Britse militairen die om 7.30 uur uit de aanvalsposities vertrokken, waren naar schatting na het eerste uur al 30.000 uitgeschakeld: gedood of gewond. De totale Britse verliezen aan het einde van deze eerste dag waren 57.470 man: 19.240 doden, 35.493 gewonden, 2.152 vermisten en 585 krijgsgevangen.
Het was het zwaarste verlies dat de Britten ooit hebben geleden op een enkele dag tijdens een oorlog. De Duitsers verloren op deze eerste dag naar schatting ongeveer 8.200 man. 

 De Slag aan de Somme 1916 
Dit artikel omvat de voorgeschiedenis van het offensief, het aanvalsplan, de voorbereidingen, de aanval op 1 juli 1916, het verloop van strijd en het einde van de slag op 18 november 1916

 Ooggetuigen vertellen over hun ervaringen op 1 juli 1916
Veteranen uit de Eerste Wereldoorlog vertellen wat zij tijdens de Slag aan de Somme hebben meegemaakt: de Britse mannen van de New Army, de laatste uren voor de slag, Zero Hour 7.30 - de slag begint, het verloop van de slag op 1 juli 1916. Ook Duitse ooggetuigen vertelen over hun ervaringen.

 Somme 1916 - Het menselijk lijden
Lezing van Leo van Bergen, die op 3 september 2006 werd gegeven in het cultuurcentrum Paradiso te Amsterdam. Deze lezing was de eerste in een cyclus van vijf over ‘Strijdtonelen’ waarbij de sprekers was gevraagd ‘het menselijk lijden tijdens de veldslagen in woord en beeld aanschouwelijk te maken’. Leo van Bergen koos hiervoor de beruchte Slag aan de Somme die leidde tot een massale Brits-Duitse slachtpartij, een gevolg van de verschrikkelijke logica van de totale oorlogvoering.

 De aanval van de 36ste Ulster Division op het Schwaben Redoubt op 1 juli 1916
Hier wordt het verhaal  verteld van de 36ste Ulster Division die model staat voor alle Britse divisies die tijdens deze eerste dag van het offensief werden ingezet. Aan het einde van die dag moest de Ulster Division zich terugtrekken tijdens een grote Duitse tegenaanval, verzwakt door grote verliezen en gebrek aan ammunitie. De 36ste Ulster Division ontving voor de betoonde moed de hoogste Britse onderscheiding: het Victoria Cross.

 Fotoreportage: Slagveld Somme - 2005
Het Sommegebied is overdekt met begraafplaatsen die de herinnering aan de doden en vermisten blijvend waarborgen. Een schitterende fotoreportage van Hans de Regt.

klik hier voor vergroting
Het slagveld bij Delville Wood in augustus 1916 

naar veldslagenpagina - naar homepage


eXTReMe Tracker